Prima   -  Presa   -  Noutăți - Apeductul magistral Leova-Iargara va fi construit conform standardelor Europene

Apeductul magistral Leova-Iargara va fi construit conform standardelor Europene

   
07.08.2015   1232 Accesări  

Deficiențele constatate în cadrul verificării documentației de proiect în Departamentul Tehnic din Germania, a fost unul din subiectele discutate  în data de 5 august, la ședința de lucru organizată în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în sectorul aprovizionare cu apă în raionul Leova".

Prin desfășurarea acestui eveniment, cei prezenți au urmărit să identifice soluții viabile în documentația tehnică a proiectului - Construcția apeductului magistral Leova - Iargara,  pentru derularea ulterioară cu succes a acestui proiect de importanță Regională.

La ședință au luat parte - dl. Sergiu Cecan, Șef al Direcției relații cu instituțiile de dezvoltare regională, MDRC, Președintele Raionului Leova - dl. Ion Gudumac și vice-președintele dl. Ion Plămădeală, reprezentanții CR Leova,  directorul  și specialistul ADR Sud, precum și  consultantul național superior GIZ- Valentina Pleșca.

În cadrul întrunirii au fost  examinate și abordate  următoarele lacune din proiect:  Documentația  nu a fost elaborată  în conformitate cu standardele internaționale moderne iar modul  de întocmire a acesteia  este învechit. Mai mult ca atât, documentația nu a fost pregătită conform Studiului de Fezabilitate iar sistemul  de aprovizionare cu apă este supradimensionat. Din aceste motive nu pot fi lansate achizițiile publice pentru lucrări, fapt care ar putea compromite acțiunile de execuție ale lucrărilor de construcție.

 

 

În vederea evitării tergiversării procesului  de implementare a proiectului și a depășirii situației create, Dna. Maria Culeșov, director ADR Sud, a  intervenit cu propunerea ca  reprezentanții Consiliului Raional Leova să poarte discuții cu instituția de proiectare"INTEXNAUCA" SA pentru a prezenta obiecțiile înaintate de către expertul german în raportul de verificare.

Se va decide dacă instituția dispune de capacitatea și posibilitatea de a modifica documentația de proiect în concordanță cu cerințele și recomandările menționate în raportul respectiv. Va fi elaborată Tema de proiectare de către specialiștii CR Leova împreună cu expertul GIZ,  care va sta la baza Caietului de Sarcini,  care va fi ulterior coordonată și aprobată cu Departamentul de Construcții din Germania.  Vor fi respectate etapele realizării documentației tehnice, cele menționate în raportul de verificare iar fiecare etapă va fi verificată și coordonată cu Departamentul Tehnic din Germania.  În acest proces consultanții și experții GIZ vor acorda asistență beneficiarilor proiectului,  astfel, va fi asigurată o documentație de calitate, conform criteriilor europene.

Președintele raionului Leova, beneficiarul direct al proiectului, a răspuns pozitiv la propunerile  de  a  adapta documentația tehnică conform recomandărilor stipulate de către expertul german în raportul de verificare a consultantului GIZ , "Consider acest proiect de o importanță regională majoră și îmi voi depune tot efortul pentru o bună desfășurare a acestuia, pentru ca locuitorii rn. Leova să beneficieze de apă potabilă."

Proiectul Construcția apeductului central Leova - Iargara, face parte din Proiectul Pilot MSPL, obiectivul principal al acestuia fiind -  extinderea aprovizionării cu apă potabilă a localităților r-lui Leova, pentru o populație de peste 17 mii oameni.