Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Comrat au fost prezentate proiecte în domeniul deșeurilor și aprovizionării cu apă și canalizare

La Comrat au fost prezentate proiecte în domeniul deșeurilor și aprovizionării cu apă și canalizare

   
11.08.2015   1398 Accesări  

Prezentarea  celor două proiecte „Măsuri de modernizare a serviciilor publice locale în sectorul aprovizionării cu apă și canalizare pentru raionul Cahul" și "Elaborarea Studiului de fezabilitate în domeniul managementul deșeurilor" -  care urmează a fi extins în UTA Găgăuzia, a constituit  obiectul discuției ședinței la Comrat.

În data de 7 august a avut loc ședința informativă  cu participarea reprezentanților autorităților publice locale din UTA Găgăuzia și  reprezentanții instituțiilor nemijlocit implicate în promovarea politicilor sectoriale- a Ministerului Dezvoltării Regionale si Construcțiilor, Ministerului Mediului, Agenției de Dezvoltare Regională Sud, a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), unde s-au prezentat activitățile din sectoarele Managementului deșeurilor solide și Aprovizionarea cu apă și canalizare.

GIZ  a exprimat disponibilitatea de a extinde studiul de fezabilitate efectuat în Zona de management al deșeurilor ce cuprinde raioanele Cantemir, Cahul și Taraclia din Regiunea de Dezvoltare Sud și asupra următoarelor localități din UTA Găgăuzia: Vulcănești, Carbalia, Cișmichioi, Etulia, Etulia Nouă, Ceadâr-Lunga, Cazaclia, Chiriet-Lunga, Joltai, Copceac, Tomai, Gaidar, Baurci și Beșghioz.

    

În domeniul "Aprovizionare cu apă și canalizare" se examinează posibilitatea extinderii proiectului tehnic de aprovizionare cu apă potabilă din r. Prut  din raionul Cahul și asupra localităților din raionul Vulcănești.

În acest context, Vadim Ceban, vice - bașcan al Găgăuziei,  a salutat ideea de implementare a  acestor 2 proiecte în regiunea UTA Găgăuzia atât de importante pentru Regiunea Sud.

Igor Malai, șef-adjunct al Direcției de Dezvoltare Regională, MDRC, a  menționat că în Regiunea de Sud se implementează mai multe proiecte de acest gen, din aceste considerente este cazul oportun de a implica participarea și a UTA Găgăuzia. Este important ca localitățile din Găgăuzia să fie conectate la un sistem central de apeduct  precum și la un sistem integrat de gestionare a deșeurilor.

    

Despre etapa privind elaborarea Studiului de Fezabilitate a gestionării deșeurilor din Zona de Management a deșeurilor din cele 3 raioane: Cahul, Taraclia și Cantemir, precum și procesul de implementare a proiectului pilot "Modernizarea serviciilor publice locale de aprovizionare cu apă și canalizare din r. Cahul" s-a comunicat pe parcursul întrunirii.

Tot atunci,   participanții la ședință au fost informați  despre acțiunile întreprinse pe parcursul implementării acestor proiecte și acțiunile concrete ce urmează a fi realizate în perioada imediat următoare.