Prima   -  Presa   -  Noutăți - Măsuri de eficiență energetică al liceului teoretic „M.Basarab„ discutate la Basarabeasca

Măsuri de eficiență energetică al liceului teoretic „M.Basarab„ discutate la Basarabeasca

   
13.08.2015   2175 Accesări  

În data de 11 august, la Liceul Teoretic „Matei Basarab" din Basarabeasca  a avut loc prima ședință a grupului de lucru (GLP) pe marginea conceptului de proiect de îmbunătățire a eficienței energetice în această instituție  de învățământ.

La eveniment au participat reprezentanți de la Agenția de Dezvoltare Regională Sud, reprezentanții Consiliului Raional Basarabeasca și a direcției de învățământ, directorul liceului "Matei Basarab" - Dna  Elena Gurin, precum și experții de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Dna Viorica Cuțitaru  - Specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor ADR Sud, a salutat participanți și ia felicitat cu ocazia constituirii primului grup de lucru în cadrul proiectului de eficiență energetică a liceului, menționând despre importanța implementării Programul Regional Sectorial în domeniul eficienței energetice a Regiunii de Dezvoltare Sud (RDS).

  

La rândul său, consultantul național GIZ în eficiență energetică, dl. Ion Munteanu, a menționat că din cele 8 Concepte de Proiecte Viabile ce țin de eficiență energetică au fost selectate trei pentru RDS, dintre care face parte și acest liceu.  "Rolul experților  de la  GIZ constă în  examinarea,  colectarea datelor și propunerea măsurilor de eficiență energetică pentru instituția de învățământ respectivă",  a subliniat d-lui.  Tot atunci, dl.Munteanu  a prezentat detaliat etapele de dezvoltare a proiectului și a explicat abordarea privind eficiența energetică  - izolarea termică a pereților, acoperișului, a sistemelor de ventilare etc.

Dna Elena Gurin, în calitate de reprezentant al acestei  instituiții de învățământ a oferit spre examinare consultanților și experților GIZ pașaportul tehnic al clădirii, planurile clădirii și respectiv detaliile tehnice despre geamurile recent schimbate. Dl. Hans Schartner, consultant internațional în Construcții ,a menționat despre importanța instalării unui sistem de ventilare performant. În timpul ședinței s-a menționat despre însemnătatea  oferirii garanției de către Consiliul Raional Basarabeasca, precum că acest edificiu va avea destinație publică în următorii 20 ani.

După studierea minuțioasă a pașaportului tehnic și al planului clădirii, experții în construcții  au studiat cu atenție fiecare încăpere, au efectuat măsurări și au făcut concluzii vis-à-vis de documentație. Pe parcursul efectuării vizitei s-a constat că nu există sistem de canalizare pluvială în oraș la care ar putea fi conectat sistemul de colectare al apei de ploaie de pe acoperișul școlii. Mai mult decât atât, nu a fost posibilă analiza detaliată a acoperișului din motive tehnice. În aceste circumstanțe, specialiștii implicați în GLP în cazul liceului "M.Basarab" urmează să verifice situația pe datele tehnice, mai precis, dacă aceasta corespunde cu datele din pașaportul tehnic al clădirii.

  

Menționăm că, în Regiunea de Dezvoltare Sud au fost selectate 3 Concepte de Proiecte Viabile privind implementarea Programului Regional Sectorial în domeniul Eficienței Energetice -  în Ștefan-Voda, Leova și Basarabeasca.