Prima   -  Presa   -  Noutăți - Noi oportunități pentru producătorii de carne din Regiunea Sud

Noi oportunități pentru producătorii de carne din Regiunea Sud

   
22.10.2015   1205 Accesări  

După cum am promis în articolul "Roada unui an de muncă sunt 8 proiecte in domeniul dezvoltării economice în Regiunea Sud" vă prezentam câte o idee de proiect care au fost prezentate în cadrul Conferinței finale a proiectului "Consolidarea capacităților administrațiilor publice din Republica Moldova, Regiunea Sud"

Proiectul „Noi oportunități pentru producătorii de carne din Regiunea de Sud - Est"  a fost prezentat de către Serghei Pantîr, reprezentantul raionului Căușeni, care a venit cu un proiect- soluție pentru a oferi noi oportunități pentru producătorii de carne din regiune, fiind de părere, că sacrificarea animalelor în condiții bune ar oferi o calitate mai bună a cărnii.

După spusele lui Serghei Pantîr, orice proiect este o problemă, orice problemă are o soluție. Problemele, care au dus spre elaborarea acestui proiect sunt:

  • Produse de origine animalieră necompetitivă;
  • Risc sanitar/alimentar sporit pentru consumatori;
  • Lipsa infrastructurii corespunzătoare pentru certificare, sacrificare și prelucrare a produselor;
  • Sectorul zootehnic necorespunzător.

Toate aceste probleme ducând direct la competitivitatea scăzută a produselor din sfera zootehnică locală. Luând în considerație, că în raionul Căușeni  producerea cărnii de porc și vită este una din activitățile de bază, obiectivul general al proiectului este sporirea competitivității producătorilor de carne, prin crearea unui abator.  Producătorii de carne livrează producția doar piețele mici. Această situație este nefavorabilă pentru crearea parteneriatelor cu întreprinderi de prelucrare a cărnii din republică, cât și peste hotarele ei.

Grupul țintă al proiectului după spusele reprezentantului de la Căușeni sunt  trei întreprinderi, care au peste 3500 de capete de porcine, ovine și peste 2000 de fermieri și gospodării țărănești specializate în creșterea animalelor.

Ca rezultat al implementării  acestui proiect ar urma să se îmbunătățească accesul producătorilor de carne la serviciile de sacrificare și prelucrare primară a cărnii, care ar spori creșterea producției cu cel puțin 5%. Ar crește numărul de locuri de muncă și se va majora efectivul de animale.

Mai multe detalii ale acestui proiect le puteți consulta mai jos.