Prima   -  Presa   -  Noutăți - Centrul Regional Agro-Industrial Leova - soluția problemelor din sectorul agricol

Centrul Regional Agro-Industrial Leova - soluția problemelor din sectorul agricol

   
27.10.2015   1355 Accesări  

Republica Moldova este un stat agrar- industrial.  Unul dintre pilonii tradiționali pentru  economia Republicii Moldova este agricultura, un sector strategic, care dispune de potențial de dezvoltare și poate contribui la revenirea înceată a economiei la pozițiile pierdute în ultimile două decenii.

Sectorul agricol ocupă locul central în economia raionului Leova. Creșterea productivității necesită investiții. De aceea, este necesară atragerea investițiilor în agricultură, ce ar oferi o șansă pentru creșterea veniturilor obținute în sectorul agricol.  

În acest scop, administrația raionului Leova, la Conferința finală a proiectului "Consolidarea capacităților administrațiilor publice din Republica Moldova, Regiunea Sud" a venit cu ideea de proiect "Centrul Regional Agro-Industrial Leova (CRAILv)", care ar soluționa problema sectorului agricol. Ideea proiectul dat este una pilot pentru Regiunea Sud.

Obiectivele proiectului sunt:

  • Crearea condițiilor pentru dezvoltarea afacerilor și sporirea competitivității producției în sectorul agricol din Regiunea Dezvoltare Sud;
  • Crearea infrastructurii minim necesare pentru inițierea funcționării Centrului Regional Agro-Industrial Leova;
  • Creșterea eficacități modalităților de stocare/depozitare a producției agricole;
  • Instituționalizarea Centrului agricol și promovarea serviciilor prestate de acesta.

Centrului Regional Agro-Industrial Leova va fi amplasat în raionul Leova, s. Sărata Nouă, lângă traseul național R47 „Cimișlia - Iargara - Sărata Nouă", pe o suprafață de 16,5 ha. În primă fază de implementare a proiectului se planifică construirea rețelei de apeduct, canalizare, gaz și drum. În a doua fază se preconizează construcția a trei depozite pentru cereale cu capacitatea de 1000 m3 fiecare. 

Necesitățile și dificultățile atestate în raionul Leova.

În raionul Leova, în prezent, nu există un asemenea Centru agro-industrial, care ar putea satisface nevoile agricultorilor. Din cauza lipsei spațiului și tehnologiilor avansate în domeniul agriculturii, în mod special depozite, laboratoare și uscătorie pentru cereale, producătorii suportă pierderi la realizarea produselor cerealiere.

Avantajele proiectului și ale activităților propuse pentru satisfacerea nevoilor/ necesităților și depășirea dificultăților/ vizate.

Implementarea acestui proiect, în primul rând va exonera producătorii agricoli din raion și chiar regiune de unele cheltuieli (pentru depozitare, pentru verificarea calității produselor cât și uscarea acestora). Nu în ultimul rând se va aduce beneficiu în dezvoltarea economică a raionului Leova.

Beneficiari proiectului sunt:

  • Numărul de producători de cereale;
  • Consiliul Raional Leova;
  • Asociația producătorilor agricoli;
  • Producători ce utilizează materia primă (cereale);
  • Populația raionului Leova.

Construirea și funcționarea Centrului agro-industrial va avea efecte atât pentru locuitorii raionului Leova, cât și pentru întreaga Regiune Sud. Va acoperi necesitățile întregii regiuni de efectuare a expertizei produselor de floarea soarelui, rapiță, grău, orz și porumb, contracost, dar la un preț accesibil. Prin acestă posibilitate de prestare a serviciilor, se va mări veniturile în bugetul raional.

Datorită acestui Centru, va crește potențialul agricol, competitivitatea producției, se vor reduce pierderile din sectorul agricol, vor fi create condiții favorabile pentru investiții noi în agricultură și, nu în ultimul rind, se vor dezvolta localitățile rurale.