Prima   -  Presa   -  Noutăți - Noi perspective pentru r. Cantemir prin crearea Incubatorului de Afaceri

Noi perspective pentru r. Cantemir prin crearea Incubatorului de Afaceri

   
29.10.2015   1243 Accesări  

În fiecare an, zeci de mii de cetățeni părăsesc Republica Moldova. În special, deosebit de mare este exodul tinerilor și persoanelor în cea mai productivă vârstă. Fiecare raion din Regiunea de Sud a Republicii Moldova este în căutarea a noi oportunități pentru a soluționa această problemă. Raionul Cantemir la fel dorește să țină oamenii acasă, iar pentru aceasta administrația Consiliului Raional intenționează să creeze noi locuri de muncă prin ridicarea unui Incubator de Afaceri. La moment, această idee de proiect, care a fost prezentată la Conferința finală a proiectului "Consolidarea capacităților administrațiilor publice din Republica Moldova, Regiunea Sud"  este în căutarea finanțatorilor.

Scopul principal al proiectului este scăderea ratei de șomaj și crearea locurilor noi de muncă. Impactul social pozitiv asupra populației se va manifesta prin faptul, că o parte din locuri de muncă vor fi angajați și din rândul șomerilor, precum și circa 10% din cele plecate peste hotarele țării.

De acest proiect pot beneficia toate IMM - urile din Regiunea de Sud a Moldovei, dat fiind faptul, că se află în inima regiunii. Dezvoltând IMM-urile din Regiunea de Sud a Moldovei, se va ridica considerabil economia regiunii, ceea ce ne va face mai eligibili pentru finanțatorii străini. Dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM) va dă posibilitate de atragerea investitorii și investițiilor suplimentare, pentru a crea un mediu favorabil pentru noi finanțări suplimentare.

Esența unui Incubator de Afaceri (AI) este crearea  unor condiții "de seră" pentru începerea noului întreprinderii, de obicei în doi ani și jumătate - trei ani. Acesta oferă rezidenților săi tot ce este necesar pentru dezvoltare sectorului ÎMM: spațiu, consultanți, ajută proiecte de finanțare, astfel "creștere" a viitorilor antreprenori.

Stabilitatea economică contribuie la sporirea încrederii populației și agenților economici în durabilitatea creșterii economice, astfel stimulându-i să-și intensifice și să sporească eficiența activității desfășurate. Sectorul ÎMM este slab dezvoltat din cauza efectului de următorii factori:

  • Lipsește mecanismul de dezvoltarea permanentă și îmbunătățirea politicii pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii;
  • Nu sânt create condițiile efective pentru o participare mai activă a tinerilor în cadrul business-ului;
  • Lipsa mecanismului de sprijin informațional, consultativ și financiar în demararea afacerii, în mod special al femeilor și tinerilor;
  • Rețea prestatorilor de servicii în afaceri nu este dezvoltată și necesită instruirea lor și stimularea cererii de consultanță;
  • Lipsa mecanismului formarii și dezvoltării abilităților antreprenoriale, în special în cadrul liceelor, și perfecționarea mecanismului de instruire profesională continuă.

Obiectivul general al proiectului:

  • Consolidarea sectorului de afaceri prin dezvoltarea infrastructurii de afaceri și acordarea serviciilor de suport pentru IMM din RDS în or. Cantemir.

Obiectivele specifice ale proiectului:

  • Crearea, dezvoltarea și promovarea serviciilor de deservire și consultare de afacere (juridic, fiscal, contabil, tehnologii), formarea abilităților de antreprenoriat pentru minim 20 IMM în perioadă de minim 3 ani;
  • Crearea infrastructurii fizice (apeduct, canalizare,gaz, drum de acces, parcare) și oferirea în locațiune a spațiilor pentru activități economice pentru activarea Incubatorului de Afaceri (IA) pentru minim 20 IMM în raionul Cantemir în perioadă de minim 3 ani;
  • Dezvoltarea și implementarea mecanismelor de planificare strategică a activității IA.

Incubatoare de Afaceri Cantemir va oferi sprijin și întreprinderilor existente, acționând ca un centru de afaceri și un consultant de afaceri, ca IA va fi în localitatea, în care serviciile nu sunt dezvoltate pentru mediul de afaceri.

Beneficiarii proiectului sunt:

  • ÎM (Comitetul de administrare) a IA;
  • ÎMM și potențiali agenții economici din raionul Cantemir - cel puțin 20 întreprinderi - viitorii rezidenții AI;
  • ÎMM-urile și locuitorii din satele de vecinătate din raionului Leova;
  • APL nivel 1 și 2 din raionul Cantemir- 27 primarii; 51 localități;
  • Mediu de afaceri din raionul Cantemir;
  • Populația r. Cantemir - 63000 locuitori.

Crearea Incubatorului de Afaceri (IA) Cantemir va avea numeroase efecte pozitive asupra economiei atât la nivel local, cât și regional și național, prin ridicarea ratei de ocupare a forței de muncă, crearea condițiilor pentru valorificarea potențialului de dezvoltare economică, diversificarea afacerilor industriale și dinamizarea sectorului de întreprinderi mici și mijlocii, care, în final, va spori potențialul economic și competitivitatea afacerilor din regiune. Astfel, Incubatorului de Afaceri (IA) nu este doar o modalitate de a oferi o infrastructură necesară pentru afaceri, dar în primul rând este un agent de atragere a investițiilor în vederea creării noilor afaceri în RDS.