Prima   -  Presa   -  Noutăți - Problema de gen abordată la ADR Sud

Problema de gen abordată la ADR Sud

   
30.10.2015   1133 Accesări  

30 octombrie                                                                                                            or. Cimișlia

Astăzi, în cadrul Agenției de Dezvoltare Sud, a avut loc ședința privind abordarea aspectelor sociale și de gen în proiectele de infrastructură. Instruirile la locul de muncă pentru ADR - uri,  sunt oferite de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova, instructor Ludmila Malcoci, expert național în domeniul aspectelor sociale și de gen.

La ședință au participat: Diana Nastas și Ludmila Malcoci -GIZ, Eugen Lupașcu Șeful Secției managementul proiectului ADR Sud, Viorica Cuțitaru - specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor, Alexandru Sîrbu și Natalia Dubălari - specialist în probleme strategice și planificare, cât și Igor Torpan - consultant GIZ.

Scopul ședinței este de a instrui specialiști ADR Sud cum să lucreze corect la implementarea proiectelor de infrastructură, componenta socială și de gen, de a acorda o mai mare atenție grupurilor social defavorizate și de a crea o mai bună transparență consultând diferite grupuri de oameni, viitori beneficiari ai proiectelor, o atenție sporită acordându-se grupurilor social vulnerabile.

La ședință, Dr. habilitat în sociologie Ludmila Malcoci, a vorbit despre proiectele de infrastructură locală cum ar fi conectarea la apă, renovarea drumurilor, proiecte ce țin de eficiență energetică și colectarea deșeurilor menajere, și a explicat de ce este nevoie de integrare dimensiunii sociale și de gen.

La fel specialiștilor din cadrul ADR Sud li s-a mai explicat modalitatea de includere a acestor aspecte la toate etapele de elaborare a unui proiect, care ar fi întrebările de control pentru a verifica dacă sa ținut cont  în egală măsură cât de bărbați atât și de femei, de păturile înalt dezvoltate și de cele defavorizate și care sunt instrumentele pentru a ușura monitorizarea acestor principii.  S-au prezentat exemple și constatări în rezultatul pilotării instrumentelor sociale și de gen, cât și experiența altor proiecte în aplicarea acestora și anume etapele de evaluare socială de gen, planuri de acțiune  și multe alte informații luate din studiul de inițiere elaborat la fel de către Ludmila Malcoci.

Această instruire are loc conform planului de acțiune agreat în comun cu partenerii de dezvoltare, în cadrul proiectului  "Modernizarea Serviciilor Publice Locale", aria de intervenție 2 "Planificare și programare regională" .