Prima   -  Presa   -  Noutăți - Program de instruire în domeniul contabilității oferit de către ACAP

Program de instruire în domeniul contabilității oferit de către ACAP

   
09.11.2015   1087 Accesări  

La 6 noiembrie  s-a desfășurat seminarul "Examinarea modelului de Politic Contabile elaborate în baza noilor SNC și modul de aplicare a acestora de către ADR: Întrebări  și Răspunsuri". Evenimentul s-a desfasurat în incinta Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști (ACAP),  la care au participat angajații secției financiare  și achiziții al Agenției de  Dezvoltare Regională Sud.

Seminarul de instruire a fost facilitat ACAP și susținut de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova". Evenimentul a avut loc la solicitarea partenerului instituțional al proiectului GIZ - Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC). Scopul seminarului a fost instruirea contabililor Agențiilor de Dezvoltare Regională despre examinarea modelului de Politic Contabile elaborate în baza noilor SNC și modul de aplicare a acestora de către ADR.

Formatorii seminarului au fost: Folea Lidia, Taban Elena, Hăbășescu Natalia.

Seminarul  s-a desfășurat în mai multe etape, având la baza următoarele subiecte: 

  • Modelul de recunoaștere a mijloacelor cu destinația specială primite în valută străină;
  • Explicații practice privind stabilirea pragului de semnificație pentru grupe separate de elemente contabile;
  • Modul de corectare a erorilor contabile aferente perioadei de gestiune curente și precedentă;
  • Intrările și ieșirile imobilizărilor necorporale și corporale;
  • Modul de înregistrare a veniturilor, inclusiv veniturile obținute de la oferirea documentelor de licitație, etc.

  "Odată cu tranziția la noile Standardele Naționale de Contabilitate (SNC) și Planul general de conturi, cît și modificările operate în  Indicațiilor metodice privind particularitățile contabilității organizațiilor comerciale, intrate în vigoare din 01.01.2015, a apărut dilema modului de contabilizare a activelor create și transferate către beneficiari (APL de nivelul I și II) cît și modul de contabilizare a diferențelor de curs valutar apărute în rezultatul gestionarii finanțărilor primite din surse externe destinate creării activelor transferabile. În cadrul seminarului au fost elucidate aspectele date în vederea asigurării evidenței contabile corecte și reflectării obiective a patrimoniului gestionat, reieșind din particularitățile generale și organizaționale ale Agenției. Analiza pe exemple practice sunt binevenite pentru noi și sperăm să fie o continuitate a procesului dat de instruire și la anul viitor", a subliniat Olga Zlati, Șef Secție Financiară și Achiziții al ADR.

Asociația Obștească "Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Republica Moldova" (Asociația obștească ACAP RM) este o organizație autonomă, neguvernamentală, non-profit și de interes public, autogestionară, care are drept scop gestionarea profesiei contabile în Republica Moldova.