Prima   -  Presa   -  Noutăți - Conferință Regională în domeniul Managementului Deșeurilor Solide la Cimișlia

Conferință Regională în domeniul Managementului Deșeurilor Solide la Cimișlia

   
02.12.2015   1507 Accesări  

02 decembrie 2015                                                                                                                                Cimișlia

Astăzi, în  sala de ședințe a Consiliului Raional Cimișlia are loc Conferință  Regională în domeniul Managementului Deșeurilor Solide.

La eveniment sunt prezenți: viceministrul Ministerului Mediului, Andrian Delinschii; prim- consilier al Ambasadei Franței în Republica Moldova, Jeremie Petit; reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud,  Agenția de Cooperare  Internațională a Germaniei, reprezentanți ai APL I și II din Regiunea Sud.

Conferința are drept obiectiv informarea administrațiilor publice locale din Regiunea Sud despre situația actuală în domeniul managementului deșeurilor solide, cît și conlucrarea cu acestea în vederea dezvoltării studiilor de fezabilitate pentru crearea sistemelor de management integrat al deșeurilor.
"Azi suntem aici ca să facem cunoștință cu problemele Regiunii Sud,  ce tine de managementul deșeurilor solide. Scopul nostru primordial este de a elimina toate gunoiștile, care nu corespund standardelor europene. Dar  la noi în regiune sunt în jur de circa 200 de gunoiști. Sperăm, ca pînă în anul 2025vom soluționa această problemă și să rămînă doar trei poligoane de lucru, cum ar fi: "Leova- Cimișlia-Basarabeasca", Ștefan Vodă- Căușeni" și " Cahul-Taraclia - Cantemir", a menționat directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov în debutul evenimentului.

Grupurile țintă ale conferinței sunt APL-urile de nivelul I și II, operatorii serviciilor de salubrizare și ONG-urile, care au rolul de a se implica în organizarea gestionării deșeurilor, respectiv, în informarea societății civile privind noile modalități de management al deșeurilor. 

"Ministerul Mediului își depune tot efortul pentru realizarea Strategiei de Gestionare a Deșeurilor în Republica Moldova. Cu regret, management deșeurilor solide este un domeniu rezervat în dezvoltare, comparativ cu alte țări, de aceea noi în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor căutăm soluții pentru elucidarea acestei probleme", a expus viceministrul Ministerului Mediului, Andrian Delinschii.

În cadrul evenimentului urmează a fi evaluat gradul de implementare a obiectivelor Strategiei naționale de gestionare a deșeurilor și a Planurilor regionale de management al deșeurilor, concomitent au loc activitățile prioritare pe termen mediu cu implicarea actorilor relevanți.

Conferință  Regională în domeniul Managementului Deșeurilor Solide este organizată de către Ministerul Mediului, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).