Prima   -  Presa   -  Noutăți - Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud vor supune examinării principalul document de guvernare a Regiunii Sud pentru următorii 5 ani

Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud vor supune examinării principalul document de guvernare a Regiunii Sud pentru următorii 5 ani

   
04.02.2016   665 Accesări  

Proiectul Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020, elaborat de către specialiștii ADR Sud cu suportul Comitetului pentru Planificare Strategică în RDS și a experților contractați de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), va fi propus spre aprobare factorilor de decizie regionali din componența Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud. 

Mâine, 5 februarie 2016, membrii Consiliului Regional de Dezvoltare Sud  se vor întruni în prima ședință din acest an, pentru a supune examinării un șir de chestiuni importante ce țin de buna guvernare a regiunii și dezvoltarea acesteia în perioada imediat următoare, precum și în următorii cinci ani.

Componența CRD Sud va decide asupra principalului document de politici publice - Strategia de Dezvoltare Regională 2016-2020 a regiunii Sud, care trasează direcțiile de dezvoltare a regiunii pe următorii 5 ani și asigură continuitatea documentelor strategice regionale din anii precedenți (SDR Sud 2010-2016).

Potrivit directorului ADR Sud, Maria Culeșov, Strategia de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020 își propune realizarea a trei obiective specifice care vor contribui la dezvoltarea echilibrată și durabilă a regiunii. Strategia respectivă fundamentează domeniile de intervenție și necesarul de finanțare atât din Fondul Național de Dezvoltare Regională, cât și din fonduri europene.

Totodată, necesită a fi menționat faptul că, pentru încadrarea în contextul național al politicii de dezvoltare regională, SDR Sud 2016-2020 este corelată cu Strategia Națională de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020, fiind asigurată armonizarea documentelor la nivel de obiective strategice, obiective specifice și măsuri. Concomitent, SDR Sud este elaborată în strânsă corelare cu strategiile sectoriale din domeniile prioritare dezvoltării regionale.

Drept impact, Strategia vizează pe termen lung și scurt modernizarea, extinderea și regionalizarea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare, reabilitarea și modernizarea drumurilor regionale și locale, dezvoltarea unui sistem de management integrat al deșeurilor solide, sporirea eficienței energetice a clădirilor și spațiilor publice, creșterea economică echilibrată și durabilă, consolidarea guvernanței regionale etc.

La rândul ei, Tatiana Aramă, șeful secției Planificare Strategică din cadrul ADR Sud, a ținut să sublinieze că Strategia de Dezvoltare a Regiunii Sud 2015-2020 a fost elaborată în cadrul unui proces participativ, cu implicarea Comitetului pentru Planificare Strategică în Regiunea de Dezvoltare Sud. În componența comitetului intră reprezentanți ai APL de nivelul II din cele 8 raioane ale regiunii, membri ai Consiliului Regional de Dezvoltare Sud, reprezentanți ai sectorului privat, asociativ și ai mediului academic.

Precizăm că evenimentul de consultare publică a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020 a fost desfășurat în data de 5 ianuarie a anului curent, la Cimișlia. Varianta finală a documentului conține o serie de modificări făcute ca rezultat al propunerilor venite  din partea participanților.

În cadrul aceleiași ședințe CRD Sud va audia raportul de activitate al Agenției de Dezvoltare Sud pentru anul 2015 și va consimți prin vot deliberativ Planul de Implementare a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud pentru anul curent, 2016.