Prima   -  Presa   -  Noutăți - Reabilitarea stației de tratare a apei potabile în orașul Cahul, proiect de anvergură al anului 2016 în Regiunea de Dezvoltare Sud

Reabilitarea stației de tratare a apei potabile în orașul Cahul, proiect de anvergură al anului 2016 în Regiunea de Dezvoltare Sud

   
10.02.2016   1391 Accesări  

Principalele priorități și obiective pentru anul 2016 au fost discutate recent în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Astfel, în virtutea direcțiilor prioritare de dezvoltare regională trasate la nivel înalt, printre cele 10 proiecte de importanță majoră nominalizate de Vasile BÎTCA, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, s-a numărat și cel de reabilitare a stației de tratare a apei potabile în  orașul Cahul. Valoarea proiectului este de 9 692 679,00 (nouă milioane șase sute nouăzeci și două mii șase sute șaptezeci și nouă lei, 00 bani) lei.

Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a ținut să menționeze că, începând cu anul curent, Republica Moldova va avea o nouă Strategie Națională de Dezvoltare Regională, document ce va trasa obiectivele de dezvoltare a regiunilor pentru următorii 5 ani.

În acest context, ministrul a specificat că la Telenești va fi construită stația raională de epurare a apelor uzate și va fi dezvoltat sistemul public de canalizare. La Bălți vor fi reparate drumurile de acces spre Parcul Industrial SA "Răut". Pentru promovarea potențialului turistic al regiunii de Nord, va fi construit Centrul creativ-inovativ "PRO Cariera" în orașul Otaci, raionul Ocnița, iar în scopul, dezvoltării potențialului industrial al orașului Hîncești, va fi construit drumul de ocolire Chișinău-Hâncești-Cimișlia. 

De asemenea, Vasile Bîtca a declarat că în orașul Cahul din Regiunea Sud va fi reabilitată stația de tratare a apei potabile, acesta numărându-se printre principalele proiecte de dezvoltare regională care urmează a fi realizate pe parcursul anului curent.  

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a anunțat că, în vara anului 2016, va fi desfășurat un nou Apel de propuneri de proiecte. Astfel, autoritățile publice locale vor putea să aplice, în primă fază, cu proiecte eligibile, la Agențiile de Dezvoltare Regională din care fac parte unitățile administrativ-teritoriale pe care le administrează. În cazul în care proiectele selectate vor fi considerate prioritare de către Consiliul Național de Dezvoltare Regională, APL vor obține surse financiare din Fondul Național de Dezvoltare Regională și vor putea soluționa unele probleme ale comunității.

Precizăm că, pentru realizarea proiectelor de dezvoltare regională, în anul 2016 vor fi alocate circa 206 mln. lei, surse financiare din Fondul Național de Dezvoltare Regională. Totodată, partenerii externi de dezvoltare vor oferi țării noastre surse financiare în sumă de circa 130 mln. lei.

.

 

 

 

 

 

.