Prima   -  Presa   -  Noutăți - În baza Programelor Regionale Sectoriale au fost identificate principalele concepte de proiecte viabile

În baza Programelor Regionale Sectoriale au fost identificate principalele concepte de proiecte viabile

   
16.02.2016   1141 Accesări  

Pe parcursul ultimilor ani, în regiuni s-a muncit mult asupra elaborării Programelor Regionale Sectoriale (PRS) ce țin de apă și sanitație, drumuri regionale și eficiență energetică, de managementul deșeurilor solide. Datorită acestor activități, de la partenerii de dezvoltare s-au obținut surse financiare pentru realizarea proiectelor în domeniul drumurilor. Actualmente, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, de comun acord cu Agențiile de Dezvoltare Regională Sud, Centru și Nord, se află în dialog activ pentru obținerea surselor necesare implementării altor Programe Regionale Sectoriale.

În cadrul ședinței Consiliului Regional de Dezvoltare Sud din 5 februarie 2016, Agenția de Dezvoltare Regională Sud în comun cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor au pus pe masa de lucru a primarilor, președinților de raioane și reprezentanților sectoarelor asociativ și privat, un raport privind studiile de fezabilitate elaborate în baza Programelor Regionale Sectoriale. Membrii CRD Sud au fost îndemnați să se expună pe marginea documentelor ce le-au fost remise, precum și a oportunității de elaborare a noilor programe regionale sectoriale în domeniul turismului și economiei.

Vasile BÂTCA, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a menționat că astfel de activități au permis elaborarea unor concepte de proiecte viabile în domeniile menționate anterior. Aceste concepte prezintă interes pentru investitori și partenerii de dezvoltare, iar după ce vor fi propuse și incluse în Programele Operaționale Regionale, ministerul speră să obțină finanțare necesară pentru implementarea lor.

Acestea sunt doar câteva concepte de proiecte viabile, expertizate în final de GIZ

În lista conceptelor de proiecte viabile (CPV), identificate în baza Programelor Regionale Sectoriale și dezvoltate cu suportul proiectului GIZ Moldova „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Regiunea de Dezvoltare Sud", au intrat următoarele proiecte:

- Crearea sistemului de management integrat al deșeurilor în Zona de Management a Deșeurilor 3, Regiunea de Dezvoltare Sud, care urmează a fi implementat cu suportul APL din raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, Ceadîr-Lunga și Vulcănești (cost estimativ 14. 745. 000 euro).

- Îmbunătățirea serviciilor de canalizare în orașul Leova, implementat în cooperare cu APL de nivelul I și Primăria orașului Leova (cost estimativ 2214250 euro).

- Construcția coridorului de drum nr.21: R 26 Mihailovca- Sagaidac-Ciuflești-Baimaclia, cost estimativ 7. 482. 246 euro.

- Construcția coridorului de drum nr.23 R30 Ermoclia- Volintiri- frontieră cu Ucraina, estimat la 5. 109. 500 euro

- Extinderea rețelei de aprovizionare cu apă în satele Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui, cost estimativ 2460000 euro

- Sporirea eficienței energetice a liceeelor teoretice "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca și „Constantin Spătaru" din Leova, ale căror costuri se estimează la 728. 222 euro și, respectiv, 2. 593. 401 euro ș.a.

Au fost considerate drept prioritare proiectele de anvergură regională

Prezent la ședința CRD Sud, Valerian BÎNZARU, șeful Direcției generale Dezvoltare Regională din cadrul MDRC, a subliniat: "Ceea ce este foarte important și necesar de menționat în mod special este faptul că ideile de proiecte din componența listei făcute publice în cadrul ședinței CRD Sud, sunt de anvergură regională și au fost selectate în mod participativ, fiind sugerate inclusiv de către APL, în cadrul grupurilor de lucru special formate în acest sens și din componența cărora au făcut parte, inclusiv, specialiștii Agențiilor de Dezvoltare Regională, a ministerului de resort, a întreprinderilor municipale "Apă-Canal" din raioane, managerii energetici, reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, ai Administrației de Stat a Drumurilor ș.a. "

Valerian BÂNZARU a reiterat că, până nu demult, majoritatea proiectelor erau limitate, în mare parte, de hotarul administrativ-teritorial al unui sau altui raion, factorii de decizie locali nedispunând adesea de competențe și surse financiare pentru a dezvolta proiecte care să-i depășească din punct de vedere teritorial, și să se asocieze cu alte administrații publice pentru a forma și implementa un proiect de anvergură, regional."

În aceeași ordine de idei, Maria CULEȘOV, Directorul ADR Sud, a specificat că, după etapa de analiză și selecție multicriterială, asistată de experții GIZ, în cadrul căreia s-a ținut cont de anvergura și fezabilitatea proiectelor, de eficiența măsurilor tehnice, tehnologice și ecologice etc., au fost alese cele mai fezabile concepte de proiecte. Ceea ce nu înseamnă că celelalte proiecte nu au dreptul la viață. La etapa următoare, a menționat doamna CULEȘOV, administrațiile publice locale care au primit pachetele de documente ce țin de analiza detaliată a proiectelor, urmează să efectueze studii de fezabilitate, pentru a putea aplica și solicita finanțare din partea unor donatori externi, urmând a fi propulsate și în ceea ce privește accesarea de fonduri externe de către MDRC și ADR Sud.

 Se dorește o mai mare cooperare pentru dezvoltare în Regiunea Sud

Directorul ADR Sud, Maria CULEȘOV, a adresat un apel către șefii administrațiilor publice locale de a colabora eficient în vederea propulsării ulterioare a proiectelor regionale, îndemnându-i să fie cât mai activi și responsabili de soarta comunităților lor și a Regiunii de Dezvoltare Sud în general.

În încheiere, Vasile BÎTCA, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a declarat: "Instituția care coordonează activitățile în domeniu dezvoltării regionale, la nivel regional, este Consiliul Regional pentru Dezvoltare. Iar de activismul și implicarea membrilor acestei structuri va depinde procesul de dezvoltare a regiunilor și al țării în întregime. În acest context, vreau să menționez că pentru o mai bună implementare a politicii de dezvoltare regională din cadrul regiunilor este necesar să impulsionăm toate activitățile noastre pentru îmbunătățirea procesului decizional al factorilor de decizie, astfel încât Dvs. să fiți principalii promotori ai politicii noastre în regiuni".

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor s-a adresat și el către membrii CRD Sud și APL cu rugămintea de a susține eforturile autorităților centrale și de a coopera cât mai strîns pentru atingerea rezultatelor mult așteptate, pentru câștigarea unei mai mari încrederi din partea partenerilor de dezvoltare și, eventual, pentru implementarea tuturor proiectelor pe care actorii de dezvoltare regională din Republica Moldova și le propun.