Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ministerele Dezvoltării Regionale din România și Republica Moldova vor avea o agendă comună de colaborare

Ministerele Dezvoltării Regionale din România și Republica Moldova vor avea o agendă comună de colaborare

   
19.02.2016   1166 Accesări  

 

Astăzi, 19 februarie, Vasile BÎTCA, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova, aflat în vizită oficială la București, a avut o întrevedere cu Vasile DÂNCU, viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice al României. În cadrul discuțiilor au fost abordate mai multe subiecte importante legate de intensificarea cooperării bilaterale între cele două state, inclusiv perspectiva dezvoltării, în cel mai apropiat timp, a unui proiect-pilot care vizează sprijinirea, în baza unui grant din partea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România, a peste 20 de localități din Republica Moldova.

Potrivit surselor media din România, miniștrii Dezvoltării Regionale din cele două țări au discutat despre dimensiunea pragmatică a impulsionării unei modalități de a se înfrăți localități din România și Republica Moldova, o modalitate mai pragmatică, care să includă și modificări legislative de care este nevoie pentru proiecte comune. De asemenea, s-a convenit că experții români se vor reuni, în săptămânile care vin, pentru a discuta probleme legate de dezvoltare teritorială și despre locuire.

S-a făcut un schimb de experiență în ceea ce privește construcția de locuințe sociale, programele din România legate de construirea de locuințe sociale sau locuințe pentru experți. În urma discuțiilor, s-a ajuns la înțelegerea ca, prin intermediul celor două ministere - al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România și cel al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor din Republica Moldova, să se încerce de a da o dimensiune pragmatică, de dezvoltare a relațiilor dintre Republica Moldova și România, dincolo de relațiile de prietenie și frățietate existente între cele două țări.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre schimbul de experți în zona construcțiilor, în zona urbanismului, a Codului urbanismului, la care lucrează partea română, și de care și Republica Moldova are mare nevoie. În această ordine de idei s-a convenit ca, în fiecare săptămână, în următoarele luni, să fie desfășurate schimburi de experți și de expertiză, în cadrul unui ciclu de colaborare și consultare comună care va fi lansat între experții din partea stângă a Prutului în scopul dezvoltării unei colaborări pragmatice între Republica Moldova și România.

Vasile BÎTCA, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a menționat că a fost abordat și subiectul legat de Acordul de împrumut cu România. "Am discutat despre implementarea în continuare a Acordului de împrumut de 100 de milioane de euro, despre eurocodurile (sistem de standarde a lucrărilor și produselor din construcții) care în  Republica Moldova nu sunt implementate și pe care am vrea să le preluăm parcurgînd și preluînd experiența colegilor noștri din România", a specificat Vasile BÎTCA.

Ministrul moldovean a precizat că o altă temă discutată a fost cea legată de agențiile de dezvoltare regională din cele două state, în ideea preluării de către Chișinău a expertizei în materie de la București.

Profitînd de ocazie, îÎn cadrul vizitei sale la București, în numele Guvernului Republicii Moldova. ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile BÎTCÄ‚, i-a mulțumit omologului său român și pentru ajutorul de 16 milioane de lei acordat Republicii Moldova pentru păturile social-vulnerabile.

Miniștrii Dezvoltării Regionale din ambele țări au examinat, printre altele, și perspectiva dezvoltării, în Republica Moldova, a unui program-pilot prin care MDRAP din România își propune să sprijine peste 20 de localități moldovene cu un grant oferit acestora în scopul implementării câtorva proiecte legate de dezvoltarea infrastructurii rurale, proiecte care să poată fi adaptate inclusiv la programe și standarde europene în ceea ce privește planificarea, acțiunea publică, modul de absorbție a fondurilor și măsurarea efectului pe care acestea îl pot avea.

La finalul întrevederii avute cu omologul său moldovean, vicepremierul Vasile DÂNCU, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice al României, a declarat că cele două ministere ale Dezvoltării Regionale din România și Republica Moldova "sunt cei mai buni actori guvernamentali pentru a seta o colaborare între cele două țări, o colaborare care, dincolo de aspectele emoționale, dincolo de aspectele diplomatice, trebuie să aibă o mare valoare pentru populațiile celor două țări".au examinat și perspectiva dezvoltării, în Republica Moldova, a unui program-pilot prin care MDRAP din România își propune să sprijine peste 20 de localități moldovene cu un grant oferit acestora în scopul implementării câtorva proiecte legate de dezvoltarea infrastructurii rurale, proiecte care să poată fi adaptate inclusiv la programe și standarde europene în ceea ce privește planificarea, acțiunea publică, modul de absorbție a fondurilor și măsurarea efectului pe care acestea îl pot avea.

De asemenea, oficialul român a făcut promisiuni că, în cel mult o lună, vor fi semnate toate memorandumurile asupra cărora s-a convenit în cadrul întrevederilor între miniștrii Dezvoltării Regionale din România și Republica Moldova, astfel ca să poată fi lansate primele proiecte de colaborare în ceea privește dezvoltarea între cele două țări.