Prima   -  Presa   -  Noutăți - Vasile PETRENCO, membru CRD Sud: “Avem posibilități colosale de dezvoltare a turismului în zonă și trebuie să le valorificăm pe deplin„

Vasile PETRENCO, membru CRD Sud: “Avem posibilități colosale de dezvoltare a turismului în zonă și trebuie să le valorificăm pe deplin„

   
24.02.2016   9457 Accesări  

În calitatea sa de membru al Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud și membru al Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale, Vasile PETRENCO a ținut să aprecieze înalt, în cadrul ultimei ședințe a CRD Sud, efortul depus de toți actorii implicați în elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Sud 2016-2020, aprobată în cadrul aceleiași ședințe.

"Necesită a fi menționat faptul că, în final, avem totuși un studiu foarte bun și ca metodologie, și ca principiu, începând de la colectarea de date care a solicitat un efort considerabil și terminând cu estimările, concluziile care se conțin în documentul respectiv", a menționat PETRENCO.

Totodată, reprezentantul mediului de afaceri din raionul Cahul în consiliu a specificat că mai există încă rezerve nevalorificate pe deplin în Sud în ceea ce privește dezvoltarea turismului în zonă.

"Ne plângem și considerăm Regiunea de Sud ca fiind una subdezvoltată față de indicii economici și sociali ai celorlalte două regiuni. Dar trecem cu vederea peste faptul că, pe alocuri, noi depășim regiunile Nord și Centru la capitolul oportunități",  a spus Vasile Petrenco, punctând asupra faptului că suntem restanțieri la dezvoltarea unor domenii care ar fi strategice pentru Regiunea Sud.

Vasile PETRENCO a vorbit, în această ordine de idei, despre existența în Sud a unor rezerve colosale de ape termale. Or, potrivit lui, bogăția principală a Republicii Moldova sunt apele minerale, termale și potabile. Așa, bunăoară, în Strategia Națională de Dezvoltare a Turismului se estimează că avem pe teritoriul țării 16 zăcăminte de ape minerale studiate bine și 13 care se află actualmente în stadiu de cercetare.

Membrul CRD Sud și-a argumentat opinia și aducând în atenția actorilor de dezvoltare regională un proiect important cum este "Lacul Sărat" din orașul Cahul. Potrivit lui, dacă localnicii vor obține dreptul de concesiune asupra  acestui important obiectiv, în fața lor se vor deschide oportunități foarte mari de dezvoltare a industriei turismului în zonă. Or, conform datelor oferite de Agenția Geologică de Stat, Lacul Sărat va avea capacitatea de livrare a 945 m3 de apă termală în 24/24 de ore, apă care în Europa aproape că nu există.

Pentru comparatie și pentru a demonstra ce rezerve și posibilități extraordinare există la moment în Regiunea de Dezvoltare Sud,Vasile PETRENCO a menționat că Stațiunea balneo-sanatorială "Nufărul Alb" din Cahul folosește astăzi doar 50 m3 în 24/24 ore, ceea ce constituie doar 5% din volumurile și posibilitățile existente, care rămân, din păcate, nevalorificate pe deplin.

"Pe malul Prutului avem cel puțin cinci sonde unde apa termală curge liber, iar cetățenii noștri se duc și cheltuie valută în România, Ungaria și alte țări. În timp ce se pot odihni și-și întrema sănătatea acasă. Și tot ne plângem pe soartă, având o așa comoară", a spus Petrenco, invocând necesitatea promovării acestor valori și valorificării pe deplin a oportnităților pe care le are Regiunea Sud.

Membrul CRD Sud și al CNCDR, Vasile PETRENCO, a lansat propunerea de a a-i fi acordată o mai mare atenție domeniului turismului, în acest  scop urmând a fi elaborat un studiu de fezabilitate care ar permite inițierea Planului Regional Sectorial și accesarea fondurilor structurale. Fiindcă, a declarat oficialul, este anormal să nu folosești posibilitățile care le ai.

Ca replica la propunerea făcută de Vasile PETRENCO, Tatiana ARAMÄ‚, șefa Secției Planificare a Agenției de Dezvoltare Regională Sud, a confirmat că agenția și-a propus pentru anul viitor elaborarea unui Plan Regional Sectorial anume în domeniul turismului.

Totodată, doamna ARAMÄ‚ a ținut să menționeze că în studiul socio-economic al zonei, efectuat de ADR Sud în contextul elaborării Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Sud 2016-2020, care este mai detaliat și oferă informații mai ample, specialiștii Secției Planificare s-au expus asupra posibilității de dezvoltare a turismului în zonă, și anume pe segmentul "ape minerale și termale".

"Cu siguranță, oportunități de dezvoltare pe segmentul abordat există, și acestea trebuiesc valorificate. Nu, însă, și suficiente posibilități acum. Dar, dacă revenim la obiectivele de dezvoltare a Regiunii Sud, sunt de părere că Strategia de Dezvoltare a Regiunii Sud 2016-2020 trebuie să fie, totuși, mai întâi de toate una realistă, fiindu-i asigurată și realizarea întocmai a ei", a exprimat punctul său de vedere Tatiana ARAMÄ‚, completând că dezvoltarea, inclusiv prin proiecte transfrontaliere, a turismului în zona de Sud a țării este un obiectiv de durată, pentru transpunerea în viață a căruia ADR Sud caută permanent posibilități.

Șefa Secției Planificare a ADR Sud a promis să aibă grijă ca, în Programul Regional Sectorial elaborat pe domeniul turismului, să fie puse accentele cuvenite pe segmente importante, cum ar fi apele minerale și termale, urmând a fi identificate în mod participativ și examinate minuțios potențialele obiective de dezvoltare, astfel încât actorii de dezvoltare regională să poată înainta simțitor în direcția respectivă, iar Regiunea de Sud să devină una competitivă economic și atractivă pentru turiști.