Prima   -  Presa   -  Noutăți - Femeile antreprenoare din raioanele Cimișlia și Basarabeasca ale Regiunii Sud vor să se asocieze

Femeile antreprenoare din raioanele Cimișlia și Basarabeasca ale Regiunii Sud vor să se asocieze

   
14.03.2016   1440 Accesări  

Mai multe femei antreprenoare din raioanele Cimișlia și Basarabeasca, dar și femei care activează în diferite structuri guvernamentale și neguvernamentale și acordă suport  pentru abilitarea femeilor în varii domenii de activitate, s-au întrunit la evenimentul de lansare a Campaniei "Asocierea antreprenoriatului feminin", desfășurat la Incubatorul de Afaceri din Cimișlia.  

Evenimentul a fost onorat de prezența doamnelor Tatiana Batiușchina, președinte al Centrului Internațional de Promovare a Femeilor în Business, Tatiana Badan, președinta CALM, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, Ana Sochircă, coordinator de programe în cadrul ODIMM, Natalia Răileanu, șefa Direcției Economie și atragerea investițiilor a Consiliului Raional Cimișlia, Irina Danilov, reprezentant regional al Companiei "StarNet" ș.a.

Pe post de moderatoare a evenimentului, organizat în premieră la Cimișlia, a evoluat Olga Postovanu, managerul Incubatorului de Afaceri din Cimișlia, care a adus la cunoștința participantelor agenda reuniunii și a specificat că, de fapt, principalul obiectiv al mesei rotunde pe care și-a propus-o s-o organizeze îl constituie o eventuală posibilitate de colaborare a femeilor din Regiunea de Sud în cadrul unei asociații a femeilor antreprenoare.

Maria Culeșov, directorul ADR Sud, și Tatiana Badan, primar al satului Selemet și președintă CALM, au salutat femeile din businessul autohton și au considerat drept binevenită și oportună ideea acestora de a se reuni într-o asociație. "Cu siguranță, femeile pot reuși, inclusiv în business. De aceea, ar fi binevenit ca acele femei, care s-au lansat în afaceri și au reușit să se pună bine pe picioare, înregistrând succese, să împărtășească din experiența lor altor surate, care încă se caută pe sine, în eventualitatea inițierii unui business", a specificat Tatiana Badan.

La rândul ei, Maria Culeșov a menționat: "Constituirea unei organizații a femeilor antreprenoare în regiune ne va permite abilitarea economică a femeilor, mai ales a celor din mediul rural. Astfel, mai multe femei își vor cunoaște drepturile, vor fi mai informate și vor putea comunica eficient între ele, în cadrul unei platforme de comunicare. Asociindu-se, femeile vor face front comun pentru soluționarea unor probleme și obținerea unor revendicări importante pentru facilitarea gestiunii afacerilor. De asemenea, prin asocierea antreprenoriatului feminin vom impulsiona dezvoltarea locală și regională."

În numele Consiliului Raional Cimișlia, Natalia Răileanu, șefa Direcției Economie și atragerea investițiilor, a spus că, din păcate, numărul femeilor antreprenoare în raionul Cimișlia nu este atât de mare precum și-ar dori. Dar pe segmentul abilitării economice a femeilor se muncește în permanență, autoritățile având drept obiectiv strategic dezvoltarea economică a regiunii. "Indiscutabil, femeile trebuie să se asocieze, și nu numai la nivel de ONG-uri, ci și sectorial. Constituirea unei organizații a femeilor antreprenoare ne va permite să avem acces la oportunitățile de finanțare", a specificat doamna Răileanu.

Femeile cu spirit întreprinzător, cu o experiența mai mica sau mai mare în dezvoltarea businessului mic și mijlociu, au discutat în cadrul mesei rotunde despre problemele cu care se confruntă în derularea afacerilor. Au vorbit despre necesitatea acută a forței de muncă în teritoriu, despre presiunea care se pune asupra lor de către structurile abilitate cu funcții de control, despre criza resimțită acum de majoritatea covârșitoare a celor care practică antreprenoriatul,

Buna majoritate a antreprenoarelor au invocat nevoia comunicării de la om la om, a popularizării și promovării afacerilor la nivel local, regional, national și chiar international, și-au propus stabilirea unor parteneriate și relații de colaborare. Totodată, au abordat rolul și importanța asocierii lor pentru consolidarea capacităților personale, profesionale și sociale și dezvoltarea antreprenoriaului feminin.

În cadrul întrevederii, Tatiana Batiușchina, președinta Centrului Internațional de Promovare a Femeilor din Business, și Ana Sochircă, coordonator programe la ODIMM, au comunicat despre activitățile pe care le defășoară în cadrul structurilor pe care le reprezintă.

Așa, bunăoară, Ana Sochircă a venit cu o amplă prezentare a Platformei Naționale a Femeilor din Moldova, ca istorie de succes în asocierea antreprenoriatului feminin. Iar Tatiana Batiușchina a adus o serie de argumente în favoarea asocierii femeilor antreprenoare, specificând că puterea stă în unire și că structura pe care o reprezintă acordă în permanență suport asociațiilor de femei din teritorii, reușind să instruiască până în prezent circa 13 mii de femei.

"Suntem încrezuți că și aici, la Cimișlia, sunt femei active care, asociindu-se, și-ar fortifica eforturile și ar deveni mai puternice. Este nevoie doar de o dorință comună", a declarat Tatiana Batiușchina, reiterînd că până și statistica denotă că din 10 întreprinderi mici sau mijlocii fondate supraviețuiesc doar 2, iar prin asociere rezistă pe piața IMM-urilor 5-6.

În încheiere, Olga Postovanu, managerul Incubatorului de Afaceri din Cimișlia, a declarat că își dorește ca viitoarea asociație a femeilor antreprenoare să devină o platformă de comunicare care să preia experiența asociațiilor de profil din România, să aplice la diferite proiecte pentru a identifica potențiali parteneri și a accesa fonduri, să dea un impuls dezvoltării locale și regionale.

În cele din urmă, a fost constituit un grup de inițiativă care se va ocupa de diseminarea mesajului de promovare a ideii fondării unei asociații regionale a antreprenoriatului feminin. S-a decis ca, în cel puțin două săptămâni, să fie organizată o nouă întrunire, în cadrul căreia se va lua o decizie privitor la asocierea femeilor atreprenoare din mai multe raioane ale Regiunii Sud.