Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ghidul ”Conflictul de interese în achizițiile publice„, lansat la Chișinău

Ghidul ”Conflictul de interese în achizițiile publice„, lansat la Chișinău

   
17.03.2016   1365 Accesări  

Ghidul Conflictul de interese în achizițiile publice" a fost lansat marți, 15 martie, anul curent, la Chișinău, în incinta Academiei de Administrare Publică din Republica Moldova (AAP). Publicația a fost elaborată în cadrul proiectuluiModernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" (MSPL), implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

La evenimentul de lansare a participat Excelența Sa, Ulrike Knotz, ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova, reprezentanți ai Guvernului, ai corpului diplomatic acreditați în Republica Moldova, ai Academiei de Administrare Publică, partenerii internaționali de dezvoltare, membri ai societății civile din România și Republica Moldova, precum și reprezentanți ai administrațiilor publice locale din țară.

Ghidul se adresează în primul rând practicienilor din administrația publică, în special aleșilor din autoritățile locale, angajaților instituțiilor publice, și operatorilor de servicii aflate în subordinea acestora. Rolul publicației este de a fi un îndrumar pentru autoritățile implicate în procesul de achiziții publice și a le oferi sfaturi atât practice cât și teoretice în procesul de gestionare a situațiilor de conflict de interese.

Oleg Balan, rectorul Academiei de Administrare Publică și moderator al evenimentului, și-a exprimat recunoștința față de partenerii internaționali pentru susținerea pe care o oferă Republicii Moldova în domeniul administrației publice locale. „Achizițiile publice joacă un rol important în economia oricărui stat pentru că presupun tranziția spre o economie eficientă în utilizarea resurselor. Totuși, acestea - achizițiile publice - în Republica Moldova sunt cele mai vulnerabile din punct de vedere a coruptibilității. Ghidurile și lucrările științifico-practice care sunt elaborate sub egida și cu susținerea partenerilor internaționali sunt de un real folos și ajută la consolidarea eficientă a administrației publice", a subliniat Oleg Balan.

Excelența Sa, Ulrike Knotz, ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova, a vorbit despre conflictul de interese și corupția care o poate genera acesta. „Rapoartele ONG-urilor naționale și internaționale arată ca achizițiile publice în Republica Moldova sunt influențate de conflicte de interese. Totuși, conform datelor Comisiei Naționale de Integritate numărul cazurilor în care s-au aplicat sancțiuni este foarte mic. S-a adoptat noua lege privind achizițiile publice care va intra în vigoare luna viitoare. Ghidul lansat astăzi va oferi sprijin în astfel de situații. Sper însă ca acesta nu va fi doar distribuit, dar și citit și, implicit, să se țină cont de el", a declarat E.S. Ulrike Knotz. 

Adrian Dupu, consultant internațional GIZ/MSPL în domeniul achizițiilor publice și unul din autorii Ghidului, a menționat că această publicație vine să ofere o privire de ansamblu asupra întregului mecanism de identificare, soluționare, și sancționare a conflictului de interese. „Am conceput acest Ghid punând accentul pe exemple și cazuri practice provenite atât din Republica Moldova, cât și din țări membre ale Uniunii Europene. De asemenea, am încercat o descriere a procedurilor și nu o analiză a legii de funcționare a instituțiilor publice, în așa fel încât și în situația unei revizuiri sau schimbări a legii ghidul să nu-și piardă utilitatea", a subliniat Adrian Dupu. 

De notat că, în calitate de  parteneri ai proiectului, în procesul de elaborare a Ghidului Conflictul de interese în achizițiile publice", s-au nuărat următoarele instituții: Academia de Administrare Publică, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova și Agențiile pentru Dezvoltare Regională.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Ghidul „Conflictul de interese în achizițiile publice" poate fi accesat AICI.