Prima   -  Presa   -  Noutăți - Mai multe proiecte viabile la Ștefan Vodă și Căușeni, care să răspundă necesităților cetățenilor, să sporească nivelul de trai în Regiunea de Dezvoltare Sud

Mai multe proiecte viabile la Ștefan Vodă și Căușeni, care să răspundă necesităților cetățenilor, să sporească nivelul de trai în Regiunea de Dezvoltare Sud

   
29.03.2016   1138 Accesări  

Administrațiile publice locale de nivelele I și II din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni au participat astăzi, 29 martie, curent, la cea de-a doua sesiune de informare organizată de Agenția de Dezvoltare Regională Sud în cadrul Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020, cu suportul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Evenimentul s-a desfășurat în orașul Ștefan Vodă, întrunind mai bine de 50 de participanți, iar Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor fiind reprezentat de această dată de către Sergiu Cecan,  șef al Direcției relații cu instituțiile de dezvoltare regională.

În cadrul sesiunii, reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și ai ADR Sud au adus la cunoștința APL de nivelurile I și II din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni, participante la instruire, cadrul general, specificul și etapele de desfășurare a concursului de propuneri de proiecte, cerințele de completare a documentației de proiect, etapele prezentării și evaluării proiectelor, Instrucțiunea pentru utilizatori, necesară cu strictețe de urmat, nota conceptuală, cererea de finanțare completă și alte aspecte legate de acest proces.

De asemenea,  primarii localităților eligibile și președinții de raioane au fost familiarizați în ceea ce privește rolul și responsabilitățile tuturor actorilor implicați în implementarea proiectelor, fiind orientați, totodată, spre domenii prioritare de finanțare, cum ar fi: infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă și sanitație, îmbunătățirea factorilor de mediu, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice și eficiența energetică a clădirilor publice, fiindu-le specificată cu exactitate valoarea minimală și maximală a alocării surselor financiare din FNDR pe fiecare domeniu în parte.

În calitate de gazdă a evenimentului, Nicolae Molozea, președintele raionului Ștefan Vodă și președinte al Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud, le-a dorit tuturor primarilor din cele două raioane și omologului său din Căușeni succes în soluționarea problemelor existente la nivel local, cu suportul surselor financiare care urmează a fi alocate din FNDR.

"Trebuie să tindem spre aceea ca sursele alocate din FNDR pentru perioada 2017-2020 să fie valorificate cât mai eficient și rațional și să avem cu toții beneficii. În acest context, sesiunea de informare organizată de ADR Sud vine să contribuie la faptul ca potențialii aplicanți să cunoască regulile de aplicare, prioritățile pentru care poate fi acordată finanțarea, precum și tipurile de proiecte eligibile în cadrul actualului concurs", s-a adresat cu un îndemn către participanți președintele raionului Ștefan Vodă.

În deschiderea sesiunii de informare, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a salutat prezența șefilor APL de nivelele I și II din raioanele invitate, exprimând încrederea că administrațiile publice locale vor avea o participare activă în cadrul noului concurs de proiecte anunțat. De asemenea, doamna Culeșov a declarat că speră ca APL I și II să manifeste nu numai o dorință arzătoare de a dezvolta și moderniza infrastructura și serviciile publice în comunități, ci și să dea dovadă de abilități de gestionare a proiectelor de dezvoltare regională.

"Până pe 3 mai 2016, urmează să vă implicați și mai activ și să cooperăm foarte strâns în aceeași direcție - de dezvoltare a Regiunii Sud, din care fac parte inclusiv raioanele Ștefan Vodă și Căușeni", a declarat șefa ADR Sud, Maria Culeșov, subliniind că, pentru a fi eligibile, proiectele care urmează a fi înaintate trebuie să corespundă prevederilor Strategiei Națională de Dezvoltare Regională, cât și priorităților Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020.

Totodată, Maria Culeșov a specificat că, nu întâmplător, vechea formulă "apel de propuneri de proiecte" a fost substituită cu cea de "concurs al propunerilor de proiecte".  

"Concursul din anul curent diferă de activitățile similare desfășurate în anii precedenți. Ne dorim ca, de această dată, drept rezultat al experienței noastre anterioare și al suportului acordat în toți cei 6 ani de existență de către Agenție autorităților publice locale, în ceea ce privește creșterea capacităților de elaborare a notelor conceptuale și a documentației de proiect, să avem un concurs în sensul adevărat al cuvântului.  Punând accentele pe calitate, vom selecta doar proiecte viabile, care să răspundă necesităților cetățenilor, să sporească nivelul de trai în comune, orașe și să dezvolte Regiunea de Sud în întregime", a punctat directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov.

În derularea sesiunii, specialiștii ADR Sud, printre care Eugen Lupașcu, șeful Secției management proiecte, Sergiu Andronache, specialist în elaborarea, monitorizarea și implementarea proiectelor, Viorica Cuțitaru, specialist în relații internationale și atragerea investițiilor, Andrei Tocaru, consultant GIZ, ș.a. au făcut o prezentare a practicilor de implementare a proiectelor în anul 2011-2015 (FNDR/GIZ), au venit cu mai multe explicații pe marginea noii Instrucțiuni necesare de urmat pentru utilizatori și aplicanții de proiecte, referindu-se la alte detalii importante și, bineînțeles, la termenii de depunere a notelor conceptuale și, ulterior, a cererilor complete de finanțare, care urmează a fi respectați cu strictețe.