Prima   -  Presa   -  Noutăți - Mai multe chestiuni importante privind implementarea proiectului ”Construcția apeductului magistral Leova-Filipeni- Romanovca„, discutate la Leova

Mai multe chestiuni importante privind implementarea proiectului ”Construcția apeductului magistral Leova-Filipeni- Romanovca„, discutate la Leova

   
31.03.2016   1451 Accesări  

Grupul de lucru, instituit în cadrul proiectului „Construcția apeductului magistral Leova-Filipeni Romanovca",  s-a întrunit miercuri, 30 martie, la Leova, pentru a examina situația curentă în cadrul proiectului și dificultățile apărute la etapa de finalizare a lucrărilor de construcție. De asemenea, pentru a identifica soluțiile posibile pentru depășirea problemelor apărute în cadrul proiectului.

Membrii grupului de lucru, din componența căruia au făcut parte Ion Gudumac, președintele raionului Leova, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, Ilie Condrea, șeful Direcției economie, dezvoltarea teritoriului și atragerea investițiilor din cadrul Consiliului Raional Leova, Alexandru Ciocan, director general SRL „Polimer Gaz Construcții", Peru Corjan, diriginte de șantier SRL „Polimer Gaz Construcții", Vladimir Budnicov, autor de proiect, reprezentantul SA "Intexnauca", Valeriu Porubin, manager în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor de aprovizionare cu apă în raionul Leova", Vasile Grosu, primarul satului Filipeni, Eugen Lupașcu, șef al Secției management proiecte din cadrul ADR Sud ș.a. au examinat, în cadrul ședinței, impedimentele apărute în procesul de implementare a proiectului.

Acestea au ținut în special de necesitatea executării lucrărilor de spălare a țevilor în condițiile în care rezultatele spălării sunt valabile o perioadă redusă de timp.

De asemenea, de modalitatea și necesitatea de efectuare a lucrărilor de testare a rețelei, precum și de examinare a volumelor de lucrări care necesită a fi excluse din proiectul tehnic (surplus de capace pentru căminele de vizitare ș.a.)

Directorul SRL "Polimer Gaz Construcții", Alexandru Ciocan, a prezentat situația actuală la obiect menționând că, la moment, conform proiectului, la platforma din satul Romanovca este preconizată construcția unei împrejmuiri confecționate din panouri «eurogard». Panourile respective sunt ușor demontabile, fapt ce generează un risc sporit de furt a lor.


În această ordine de idei, s-a propus de a înlocui panourile cu îngrădiri din sârmă ghimpată. Respectiv, a fost estimat că modificarea propusă ar genera o economie de 8000 de lei.

Cât privește platforma din satul Romanovca, în devizul de cheltuieli sunt prevăzute lucrări pentru amenajarea a 51 m de borduri și 4,6 m3 de beton. Valoarea totală a acestora constituie 16393 lei. Lucrările respective nu se regăsesc în proiect (planșele grafice), de aceea a fost propusă excluderea lor.

Totodată, proiectul nu prevede accesul pe rezervoarele de acumulare a apei. Acest moment urmează a fi coordonat cu autorul de proiect, astfel încât, din contul economiilor, să fie amenajată o scară de acces pe rezervoare și un pavaj din plăci prefabricate din beton.

În devizul de cheltuieli mai sunt prevăzute lucrări de spălare a rețelei de apeduct. Însă, reieșind din faptul că până la moment nu este construit apeductul magistral Leova-Iargara, de la care se preconizează de a alimenta localitățile Filipeni și Romanovca cu apă, grupul de lucru a constatat drept inoportună executarea lucrările de spălare. Cu atât mai mult că valabilitatea acestor lucrări este limitată în timp și, respectiv, la etapa de dare în exploatare a apeductului va fi necesar de efectuat în mod repetat lucrările de spălare a rețelei.

Èšinând cont de acest fapt, membrii grupului de lucru au propus de a fi excluse din devizul de cheltuieli lucrările de spălare preconizate, în sumă de 90978 lei, asupra executării acestora urmând să se revină la etapa efectuării lucrărilor de construcție a apeductului magistral Leova-Iargara.

În cele din urmă, a rămas ca beneficiarul să decidă asupra oportunității înlocuirii materialului din care va fi confecționat gardul la platforma din satul Romanovca, urmând să coordoneze decizia sa cu autorul de proiect.

Totodată, Consiliul Raional Leova va solicita de la  autorul de proiect reexaminarea devizelor de cheltuieli pentru executarea probelor de presiune și va preciza resursele utilizate și costurile pentru executarea testării rețelei de apeduct. Ca soluție alternativă pate fi examinată posibilitatea efectuării probelor de presiune odată cu lucrările de spălare a apeductului. În acest caz antreprenorul general va prezenta o scrisoare de garanție privind înlăturarea neconformităților depistate la etapa efectuării probelor de presiune. De asemenea, antreprenorul general își va asuma responsabilitatea de a fi prezent la procesul de efectuare a probelor de presiune. În acest caz, recepția finală a obiectului va fi posibilă doar după spălarea rețelelor și efectuarea probei de presiune.

Conducerea raionului Leova va coordona cu autorul de proiect excluderea volumelor de lucrări ce nu se regăsesc în proiectul tehnic, dar se regăsesc în devizele de cheltuieli, executarea cărora nu este necesară.

De asemenea, în perioada imediat următoare, Consiliul Raional Leova va pune în acord cu autorul de proiect posibilitățile de finalizare a sectorului de drum de acces din contul și în limitele mijloacelor economisite pe alte categorii de lucrări (cu excepția celor de spălare/testare). Iar după pregătirea pachetului de documente ce țin de modificările de proiect, va solicita convocarea grupului de lucru pentru achiziții publice pentru a examina posibilitatea efectuării modificărilor la contractul de antrepriză.