Prima   -  Presa   -  Noutăți - Comisia de concurs evaluează Notele conceptuale depuse de aplicanți la Agenția de Dezvoltare Regională Sud

Comisia de concurs evaluează Notele conceptuale depuse de aplicanți la Agenția de Dezvoltare Regională Sud

   
04.05.2016   1510 Accesări  

Atmosferă încărcată astăzi la sediul Agenției de Dezvoltare Regională Sud. Este în plină desfășurare ședința comisiei de concurs care examinează numărul consistent al Notelor Conceptuale depuse de către aplicanții din rândul APL-urilor în cadrul primei etape a Concursului Național al Propunerilor de Proiecte 2017-2020, lansat la 15 martie 2016 de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. 

Dis-de-dimineață, comisia de concurs, creată prin dispoziția directorului Agenției de Dezvoltare Regională(ADR) Sud, Maria Culeșov, s-a întrunit la sediul ADR Sud din orașul Cimișlia pentru a supune examinării cele 100 de Note conceptuale depuse de către autoritățile publice locale de nivelele I și II în perioada 15 martie - 3 mai curent.

În componența comisiei au intrat: Igor Malai, șef adjunct al Direcției Dezvoltare regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Nicolae Molozea, președinte al Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud și președinte al raionului Ștefan Vodă, Ion Ciontoloi, președinte al raionului Căușeni și vicepreședinte al CRD Sud, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, Eugen Lupașcu, șeful secției Management proiecte la ADR Sud, Viorica Cuțitaru, specialist pentru atragerea investițiilor ADR Sud și Sergiu Andronachi, specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor la ADR Sud.

Maria Culeșov a deschis ședința, salutând prezența membrilor CRD Sud și ai MDRC în centrul de reședință al Regiunii de Dezvoltare Sud. Totodată, șefa ADR Sud a ținut să menționeze că numărul mare de Note conceptuale depuse în cadrul celui de-al treilea Concurs al proiectelor de dezvoltare regională și, respectiv, volumul de lucru impunător care urmează a fi efectuat se datorează eforturilor conjugate ale echipei Agenției, membrii căreia, timp de aproape două luni de zile, de unii singuri, cât și împreună cu viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi, au vizitat fiecare raion în parte din Regiunea de Dezvoltare Sud pentru a atrage atenția APL în ceea ce privește oportunitățile de dezvoltare a proiectelor regionale și pentru a desfășura sesiuni de informare privind specificul și particularitățile Concursului de finanțare a proiectelor din FNDR, lansat în martie 2016.

Documentându-se în ceea ce privește grila de evaluare și criteriile de apreciere, membrii comisiei de concurs au purces la examinarea, pe fiecare domeniu de intervenție, a notelor conceptuale.

Astfel, 29 de Note conceptuale depuse de către APL I și II din Regiunea Sud țin de Infrastructura drumurilor regionale și locale, 25 de Note conceptuale – de prioritatea Aprovizionare cu apă și sanitație, 7 Note conceptuale se referă la Managementul deșeurilor solide, 16 țintesc Dezvoltarea infrastructurii de afaceri, 13 Note conceptuale – Sporirea atractivității turistice și 10 Note conceptuale vizează proiecte de eficiență energetică a clădirilor publice.

Fiecare Notă conceptuală este examinată în baza următoarelor criterii: relevanța proiectului pentru atingerea obiectivelor Strategiei de Dezvoltare Regională; impactul regional, corespunderea cu criteriile privind abordarea complexă pentru conceptele de proiecte regionale conform Programelor Regionale Sectoriale, potențialul de multiplicare a proiectului, dezvoltarea parteneriatelor regionale, definirea explicită a produselor și rezultatelor proiectului și vizarea clară a unui grup-țintă. 

După examinarea și evaluarea Notelor conceptuale, comisia urmează să identifice Conceptele de Propuneri de Proiecte care au acumulat  un număr maximal de puncte, ca, mai apoi, să le înainteze deja spre examinare și aprobare membrilor Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud.

Ulterior, după examinarea, selectarea și aprobarea de către CRD Sud a notelor conceptuale viabile, va fi dat startul celei de-a două etape a Concursului Propunerilor de Proiecte 2017-2020, în cadrul căreia aplicanții eligibili vor elabora și depune cereri complete de finanțare.

Vă informăm că următoarea ședință a Consiliului Regional de Dezvoltare Sud este planificată pentru data de 16 mai anul curent.