Prima   -  Presa   -  Noutăți - Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud: “Procesul de evaluare a celor 100 de Note Conceptuale este unul complicat, dar misiunea noastră este să selectăm proiecte viabile, cu impact regional„

Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud: “Procesul de evaluare a celor 100 de Note Conceptuale este unul complicat, dar misiunea noastră este să selectăm proiecte viabile, cu impact regional„

   
04.05.2016   1032 Accesări  

Maria Culeșov, directorul ADR Sud: "Astăzi, s-a întrunit în ședință comisia administrativă de evaluare a Conceptelor de Propuneri de Proiecte depuse la ADR Sud de către autoritățile publice locale de nivelele I și II,  drept urmare a Concursului Propunerilor de Proiecte 2017-2020, lansat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. 

Deși au lucrat în regim intensiv, pe parcursul întregii zile de 4 mai curent, membrii comisiei au reușit să evalueze doar o parte din Notele Conceptuale, examinând și analizând minuțios fiecare solicitare în parte. Cele mai multe concepte de proiecte au ținut de domeniile infrastructura drumurilor locale și regionale, aprovizionare cu apă și sanitație. Ne bucură că, spre deosebire de celelalte apeluri de propuneri de proiecte, în cadrul actualului concurs la ADR Sud au parvenit mai multe idei de proiecte care vizează domeniul dezvoltării infrastructurii de afaceri în Regiunea de Dezvoltare Sud, precum cel al sporirii atractivității turistice a zonei.

Conform Instrucțiunii pentru utilizatori, unde este inclusă Grila de evaluare a conceptelor de propuneri de proiecte, dacă proiectul nu corespunde Planurilor Regionale Sectoriale pentru drumuri, pentru sectorul apă și canalizare, etc., acesta necesită a fi eliminat din start. Așa, bunăoară, au decăzut din start proiecte care au vizat gazificarea localităților, construcția portului, considerate neeligibile pentru domeniile de intervenție și obiectivele Strategiei de Dezvoltare Regională. De asemenea, nu s-au calificat nici proiectele de însemnătate locală, impactul cărora nu poate fi cotat drept unul  de anvergură regională.  

Notele Conceptuale care vor acumula punctajul necesar pentru a putea fi considerate Concepte de Proiecte Viabile vor fi  înaintate spre aprobare, la 16 mai curent,  Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud. Ulterior, autoritățile devenite învingătoare în cadrul concursului, vor trebui să elaboreze documentația tehnică de proiect  și să înainteze cererea de finanțare propriu-zisă."