Prima   -  Presa   -  Noutăți - Zece localități din raionul Cahul vor face parte din prima Rezervație a biosferei din țară

Zece localități din raionul Cahul vor face parte din prima Rezervație a biosferei din țară

   
05.05.2016   1245 Accesări  

Localitățile de pe malul Prutului au fost incluse într-un proiect de creare a primei Rezervații a biosferei în lunca Prutului Inferior. Rezervația se va extinde pe o suprafață de circa 15 mii de hectare, cu scopul de a asigura protecția și conservarea unor zone de habitat natural.

Crearea Rezervației se înscrie în proiectul transfrontalier trilateral România-Ucraina-Republica Moldova "Consolidarea rețelei de arii naturale pentru protejarea biodiversității și dezvoltării durabile în regiunea Deltei Dunării și Prutului Inferior - Pan Nature". Partenerul proiectului din partea țării noastre este Agenția "Moldsilva".

Anatolie Rîșina, managerul proiectului a informat că înființarea primei Rezervații a biosferei în lunca Prutului Inferior  este susținută de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat. "Implementarea proiectului urmărește reducerea pierderilor de biodiversitate și îmbunătățirea nivelului de trai al populației din zona respectivă. Totodată, ne-am propus să introducem o abordare integrată a managementului resurselor naturale în zona transfrontalieră a Deltei Dunării și cea a Prutului de Jos, consolidînd implicarea comunitară în regiune", a menționat Anatolie Rîșina.

Specialistul de la "Moldsilva" a subliniat că managementul rezervației se realizează conform unor regulamente și planuri de protecție-conservare recomandate de Programul "Om-Biosferă", derulat sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). "Astfel, ne dorim ca această zonă să devină atractivă pentru turiști, destinația fiind inclusă în agenda turistică națională, iar autoritățile locale se așteaptă la realizarea mai multor proiecte de dezvoltare regională cu atragerea investițiilor", a specificat responsabilul.

 Anatolie Rîșina a precizat că la ora actuală în satul Slobozia Mare din raionul Cahul se apropie de sfîrșit lucrările de construcție a blocului administrativ al Rezervației. "A mai rămas ca Consiliul local din satul Crihana Veche să voteze decizia cu privire la constituirea Rezervației, după care preconizăm în iunie-iulie să finalizăm toată documentația necesară pentru crearea primei Rezervații a biosferei în Republica Moldova", a punctat managerul proiectului.

Proiectul "Consolidarea rețelei de arii naturale pentru protejarea biodiversității și dezvoltării durabile în regiunea Deltei Dunării și Prutului Inferior - Pan Nature" a fost lansat în anul 2013 și are un buget de peste 2,2 milioane de euro.