Prima   -  Presa   -  Noutăți - Cimișlienii au arborat Drapelul UE și au sărbătorit împreună cu întreaga comunitate europeană Zilele Europei

Cimișlienii au arborat Drapelul UE și au sărbătorit împreună cu întreaga comunitate europeană Zilele Europei

   
11.05.2016   1180 Accesări  

Conferința cu genericul "UE: de la idee la entitate politică și economică", desfășurată în cadrul Zilelor Europei, la Cimișlia, a întrunit o audiență destul de numeroasă, la lucrările conferinței participând atât reprezentanți ai APL, directori de întreprinderi, șefi ai serviciilor desconcentrate în teritoriu, cât și numeroși tineri, elevi ai liceelor teoretice din centrul raional.

Evenimentul a fost onorat de prezența doamnei ministru al Culturii, Monica Babuc, a reprezentantului Ambasadei Ungariei în Republica Moldova, a președintelui raionului Cimișlia, Mihai Olărescu, a reprezentantului Guvernului în teritoriu, Dumitru Munteanu și a directorului Ziarului migranților moldoveni "Gazeta Basarabiei", Olga Coptu.  

La lucrările conferinței au participat și specialiștii Agenției de Dezvoltare Regională Sud, în frunte cu directorul Maria Culeșov, susținând astfel parcursul european al Republicii Moldova și demonstrând că politica de dezvoltare regională pe care instituția o implementează împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor este bazată pe asemenea valori europene ca solidaritatea și coeziunea, încercând astfel să reducă decalajele structurale dintre regiunile Republicii Moldova, să promoveze o dezvoltare susținută și echilibrată pe întreg teritoriul țării, promovând oportunități reale pentru toți cetățenii.

Evoluând din postura sa de organizator și moderator al evenimentului, Olga Coptu a dat startul conferinței, făcând o succintă introducere în temă prin reconstituirea genezei și începutului construcției, cu 66 de ani în urmă, odată cu declarația istorică făcută la 9 mai 1950, de către ministrul de externe al Franței, Robert Schuman, a Uniunii Europene.  

În cuvântul său de salut rostit în deschiderea conferinței, Mihai Olarescu, presedintele raionului Cimișlia, a accentuat semnificația pe care o are ziua de 9 mai pentru întreaga comunitate europeană, cât și pentru Republica Moldova, țară care a ales să se alinieze valorilor europene și să adere nu doar geografic, ci și economic la UE.

În cele ce urmează, Berényi Ferenc, consilier pentru comerț extern la Ambasada Ungariei în Republica Moldova, a vorbit despre experiența țării sale și provocările prin care Ungaria a trecut în parcursul său european.

"Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naștere a proiectului european, ci și o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinței de solidaritate, o zi a marii comunități din care fac parte toți cetățenii UE. Poate fi definită, astfel, ca ziua cetățenilor unei 'Europe Unite', care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate. Și odată ce vrem să ne regăsim în  marea familie europeană ca stat independent, ca națiune de sine stătătoare, este absolut firesc să împărtășim și noi, cetățenii Republicii Moldova, bucuria acestei importante sărbători", avea să remarce în alocuțiunea sa Monica Babuc, ministru al Culturii.

Monica Babuc a salutat ideea desfășurării unui astfel de eveniment la Cimișlia, în centrul de reședință al Regiunii Sud, exprimând, totodată, dorința ca acesta să devină unul tradițional și să capete anvergură asemenea evenimentelor culturale care valorifică patrimoniul economic și cultural al zonei și care au devenit deja unele de rezonanță, cum ar fi Festivalul Strugurelui, Parada Florilor, IProsop ș.a.

Punctând pe ideea că geneza democrației europene este în cultură, Monica Babuc avea să remarce următoarele: "Ziua Europei este o zi dedicată istoriei unui continent care a dăruit un model de cultură și de civilizație, un model de solidaritate, de dialog și de colaborare pentru binele comun. Sprijinul comunitar în dezvoltarea economică, socială și culturală au devenit principii de conviețuire pentru primele țări membre, dar și pentru toate țările care au aderat la această formă de cooperare.

"Declarația Schuman", semnată de ministrul francez al afacerilor externe din acea perioadă, Robert Schuman, este văzută ca unul dintre principalele evenimente fondatoare ale Uniunii Europene. Sper ca această zi să rămână în istoria continentului, o zi în care europenii vor trăi, generații după generații, sentimentul deplin al vieții de libertate, înțelegere între națiuni și respect. Consider și declar cu toată certitudinea că vectorul european al țării este opțiunea cea mai favorabilă pentru Republica Moldova, iar realizarea lui depinde atât de factori interni cât și de cei externi."

"Bineînțeles, este necesară implicarea societății în ansamblu pentru a impulsiona realizarea reformelor, este nevoie de un proces continuu de informare și instruire europeană la toate nivelele și pentru toate categoriile de cetățeni. Și, de asemenea, un lucru foarte important este să creștem Moldova prin cultură. Căci, grație valorilor spirituale și patrimoniului cultural inedit de care țara noastră săracă din punct de vedere economic dispune și pe care urmează să le dezvoltăm, vom putea fi recunoscuți drept europeni cu drepturi depline", a specificat ministrul moldovean al Culturii.

 Cu o intervenție din afara țării a participat online la lucrările conferinței "UE: de la idee la entitate politică și economică" Dorina Baltag, lector la Universitatea Maastricht din Olanda. Pământeanca noastră, care a reușit să facă o carieră de succes departe de casă, a vorbit despre evoluția Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic și avantajele pe care le oferă țării noastre politica de vecinătate a Uniunii Europene.

Din perspectiva sa de lector universitar în Olanda și cetățean al Republicii Moldova, Dorina Baltag a menționat că s-a convins că Parteneriatul Estic se bazează pe angajamentele față de principiile dreptului internațional și față de valorile fundamentale cum sunt democrația și statul de drept, respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, economia de piață liberă cu dezvoltarea durabilă.

Conferința s-a încheiat cu arborarea solemnă a Drapelelor Republicii Moldova, al Uniunii Europene și al orașului Cimișlia.