Prima   -  Presa   -  Noutăți - Elevii Liceului Teoretic “Ion Creangă„ din Cimișlia s-au întrecut în cunoștințe despre Uniunea Europeană

Elevii Liceului Teoretic “Ion Creangă„ din Cimișlia s-au întrecut în cunoștințe despre Uniunea Europeană

   
19.05.2016   1700 Accesări  

Agenda festivităților consacrate Zilei Europei, desfășurate în Sudul țării, s-a încheiat cu o activitate interactivă pe teme de istorie organizată în rândul  tinerilor.

Astfel, în paralel cu clasicele festivități dedicate Zilei Europei, Agenția Regională de Dezvoltare Sud, în parteneriat cu administrația Liceului Teoretic "Ion Creangă" din Cimișlia, au invitat elevii instituției nominalizate la un concurs inedit pe tema constituirii și dezvoltării UE.

În cadrul concursului cu genericul "Eu și Uniunea Europeană", elevii claselor a VIII-a s-au întrecut în cunoștințe privind Uniunea Europeană, demonstrând că momentele istorice și semnificația zilei de 9 Mai nu le sunt deloc străine.

Împărțiți în două echipe și identificându-se drept " Copiii Europei" și "Viitorii europeni", competitorii au fost deosebit de activi și au răspuns prompt la întrebările lansate de organizatoarea și moderatoarea concursului, Olga Dobrioglo.  Tânăra profesoară de istorie i-a pus la încercare pe discipolii săi în cadrul câtorva probe.

Și anume: în cadrul cele dintâi probe "Întrebări-răspunsuri" elevii au trebuit să facă față provocării de a fi suficient de bine informați în ceea ce privește istoria apariției Europei Unite, componența și deviza acesteia, obiectivele și valorile etc.  Ca mai apoi să ofere, în numele fiecărei echipe, „Zece motive pentru care Republica Moldova trebuie să aleagă UE".

A fost nelipsit și "Concursul căpitanilor", ultimii primind drept sarcină să nominalizeze, într-un timp prestabilit, cele 28 de state membre ale UE.

Pe lângă faptul că au știut să lucreze foarte bine în echipă și au manifestat un puternic spirit concurențial, dovedind ample cunoștințe despre această zi importantă în istoria Europei, elevii Liceului Teoretic "Ion Creangă" au fost la fel de ingenioși și de bine determinați în redarea prin desen a drumului pe care urmează să-l parcurgă Republica Moldova în urmarea vectorului european.

"Elevilor noștri nu le-a fost greu să răspundă la întrebările pe acest subiect, pentru că am abordat cu diferite ocazii tema respectivă în cadrul orelor de istorie. Mai mult de atât. Fiind conștienți de schimbările care au loc astăzi în societate, precum și de faptul că e în puterile și în dorința lor să contribuie la înflorirea și prosperarea țării, tinerii se informează pe larg privind oportunitățile pe care le poate oferi țării noastre integrarea în Uniunea Europeană", a declarat Olga Dobrioglo, profesor de istorie la LT "Ion Creangă" din Cimișlia.

Întrebați ce înseamnă pentru ei integrarea în Uniunea Europeană, tinerii au răspuns tranșant:

"Avem o șansă, poate unică, să devenim o țară membră a Uniunii Europene, să prosperăm, să ne schimbăm spre bine, să avem drumuri drepte, nu cu găuri și hopuri ca acum, să dăm dovadă de o cultură și o educație de un nivel înalt, rămâne doar să dorim mult schimbările acestea și atunci le vom avea. Tinerii sunt mereu deschiși spre progres, schimbări și încercări. Chiar dacă uneori va fi greu, chiar dacă sunt urcușuri și coborâșuri, succese și eșecuri, suntem optimiști și credem într-un viitor bun. Credem în sprijinul acordat de Uniunea Europeană. O cale de întoarcere nu există."

"În spatele nostru e țara chinuită și săracă, bătrânii ajunși la limita sărăciei, tinerii fără nici o speranță în viitor și copiii care, în nestingherita și lipsa lor de griji din minunata țară a copilăriei, nu cunosc ce se întâmplă, dar au o mare încredere în cei maturi, speranța că viitorul fericit le aparține lor. Deci să le oferim acest viitor, să fim dârji și fermi, să luptăm și să câștigăm! Suntem urmașii unui neam acoperit de glorie și nu avem dreptul la greșeli și înfrângeri! Deci, să spunem sus și tare: „Înainte spre Europa!"

Agenția Regională Sud ține să aducă mulțumiri echipei manageriale a LT "Ion Creangă" și, în special, profesoarei de istorie, Olga Dobrioglo, pentru colaborare strânsă și promovarea valorilor europene în rândul tinerei generații."