Prima   -  Presa   -  Noutăți - Specialiștii în planificare strategică locală și regională din raioanele de Sud ale țării au fost instruiți în domeniul utilizării statisticii regionale

Specialiștii în planificare strategică locală și regională din raioanele de Sud ale țării au fost instruiți în domeniul utilizării statisticii regionale

   
03.06.2016   760 Accesări  

Specialiștii secției Planificare strategică și programare din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Sud și ai Direcției Economie a Consiliului Raional Cimișlia au participat timp de două zile, 1și 2 iunie curent, la trainingul regional "Utilizarea statisticii regionale în planificarea locală și regională", organizat de Biroul Național de Statistică în orașul Cahul.

Trainingul a fost organizat cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului "Îmbunătățirea statisticii regionale în Republica Moldova" și a avut drept scop ajustarea statisticii din Republica Moldova la standardele europene prin regionalizarea acesteia, instruirea actorilor implicați în colectarea  și sistematizarea datelor statistice, precum și crearea și gestionarea unei baze de date proprii.

Totodată, un alt obiectiv important al programului de instruire l-a constituit cel de identificare a competențelor de bază în utilizarea statisticii regionale în procesul de planificare strategică.

Potrivit participanților, în cadrul instruirii a fost subliniat faptul că statistica reprezintă un element  indispensabil al sistemului informațional și ocupă un loc deosebit în asigurarea cu informație privind situația și tendințele  de dezvoltare economică, socială, demografică a țării. Transformările economiei mondiale, generate de liberalizarea comerțului mondial și de tehnologiile informaționale moderne, conduc la o globalizare, unde noțiunea de teritoriu statistic național lasă loc, treptat, spațiului statistic regional sau mondial.

Formatorii au specificat că acest fenomen este mai accentuat în cadrul Uniunii Europene, unde fuziunile accelerate între grupuri de țări, înlăturarea controlului asupra schimburilor interne (bunuri, capitaluri, servicii și persoane),  crearea unei monede unice fac esențială armonizarea conceptelor și  standardelor statistice, în scopul obținerii unui limbaj statistic unic.  De aceea, sistemul statistic al Republicii Moldova trebuie să țină pasul cu aceste evoluții și să participe efectiv în spațiul european și mondial, adaptându-și conceptele și standardele. În condițiile nou-create, în special, de integrare în Europa și de extindere a colaborării internaționale, rolul statisticii ca producător de bază al informației devine tot mai important.