Prima   -  Presa   -  Noutăți - ADR Sud a organizat o sesiune de informare pentru APL în cadrul celei de-a II-a etape a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020

ADR Sud a organizat o sesiune de informare pentru APL în cadrul celei de-a II-a etape a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020

   
10.06.2016   767 Accesări  

Autoritățile publice locale (APL) din Regiunea Sud, ale căror note conceptuale pentru proiecte de dezvoltare regională au fost admise în etapa a II-a a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională, pentru perioada anilor 2017-2020,  și-au dat întâlnire vineri, 10 iunie, în incinta Agenției de Dezvoltare Regională Sud, pentru a participa la o sesiune de informare.

Sesiunea de informare a întrunit circa 60 de participanți din toate raioanele Regiunii de Dezvoltare Sud, care au manifestat un viu interes pentru a cunoaște pașii necesari cu strictețe de respectat în cadrul celei de-a doua etape a concursului și cerințele obligatorii de completare a cererilor complete de finanțare,  explicate cu lux de amănunte de către specialiștii ADR Sud.

Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a salutat prezența numeroasă a participanților în centrul de reședință al Regiunii Sud, încurajându-i să fie, la această etapă, mult mai activi și participativi și să demonstreze cât se poate de bine capacitățile lor de analiză, planificare și cooperare.

Doamna director a relatat despre activitățile desfășurate de specialiștii ADR Sud și măsurile întreprinse în sprijinul APL de la momentul lansării Concursului propunerilor de proiecte,  anunțând totalurile etapei I a concursului și oferind detalii cu privire la evaluarea notelor conceptuale, criteriile de evaluare, calitatea și costul proiectelor, domeniile de intervenții abordate etc.

În cadrul ședinței, specialiștii ADR Sud au venit cu un șir de recomandări și sugestii, detaliind asupra conținutului fiecărui compartiment al cererii complete de finanțare. Totodată, APL și reprezentanților APL li s-a atras atenția asupra completării corecte a cererii de finanțare, anexelor acesteia și procedura de depunere a cererii complete de finanțare, conform Instrucțiunii pentru utilizatori.

În context, Eugen Lupașcu a explicat ce este un obiectiv general și specific, cum se deduce și se formulează el, a vorbit despre relevanța și impactul regional al proiectului în raport cu obiectivele, prioritățile și domeniile de intervenție din cadrul concursului, precum și în raport cu strategiile sectoriale și naționale, cu necesitățile oamenilor.

Totodată, șeful Secției management proiecte, Eugen Lupașcu, le-a sugerat aplicanților proiectele cărora prevăd prestarea serviciilor publice locale, să țină cont de abordarea PENTAGON, bazată pe cinci piloni, recomandată de GIZ Moldova.

Un alt moment important asupra căruia le-a fost atrasă atenția APL este cel privind argumentarea solidă a durabilității și sustenabilității proiectelor.

Cu o informație privind modalitatea de prezentare și evaluare a cererilor complete de finanțare, cerințele generale înaintate față de aplicanți și etapele evaluării cererilor complete de finanțare a venit în fața participanților la instruire Viorica Cuțitaru, specialist în Secția management proiecte.

Iar în partea a doua a sesiunii, în contextul Săptămânii Europene a Energiei Durabile, Constantin Enciu, consultant în sfera energetică la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, a făcut o prezentare a Ghidului practic privind implementarea sistemului de management energetic în instituțiile publice, elaborat și editat în cadrul Proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" cu suportul GIZ Moldova.

Amintim că termenul limită pentru depunerea cererilor complete de finanțare în cadrul celei de-a II-a etape a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020 este data de 22 august 2016.