Prima   -  Presa   -  Noutăți - Primari din Ucraina, în vizită la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova

Primari din Ucraina, în vizită la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova

   
14.06.2016   1058 Accesări  

O delegație de primari, sosiți în Republica Moldova din Ucraina, au avut astăzi o întrevedere cu Ion Stratulat, viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, și alți oficiali. Din delegația ucraineană au făcut parte mai mulți primari de orașe și sate, reprezentanți ai administrațiilor raionale și regionale, dar și ai Ministerului Economiei al Ucrainei Vizita a avut drept scop realizarea unui schimb de experiență și împătășirea unor bune practici în comunicarea și cooperarea cu Autoritățile Publice Locale, dezvoltarea demografică și realizarea proiectelor.

La întrevederea cu reprezentanții administrațiilor publice locale din Ucraina, viceministrul  Ion Stratulat a fost însoțit de de Valerian Bînzaru, șef al Direcției generale dezvoltare regională, și Elena Bejenaru, șefă a Direcției generale arhitectură, construcții și locuințe în cadrul MDRC.

Solicitat să se expună pe marginea întrevederii, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova, Ion Stratulat, a menționat: "Am avut onoarea să cunosc mai multe primărițe decât primari, fapt salutabil, ceea ce demonstrează încrederea sporită a populației în capacitățile femeilor. Am discutat despre  experiența Ministerului Dezvoltării  Regionale și Construcțiilor  în cooperarea și colaborarea cu Autoritățile Publice Locale pentru realizarea eficientă a politicii de dezvoltare regională și dezvoltarea construcțiilor. Am prezentat evoluția instituției pe parcursul mai multor ani și am subliniat necesitatea cooperării inter-comunitare în vederea sporirii atragerii  investiților în localități. De asemenea, colegii mei au nominalizat principalele activități realizate în vederea dezvoltării localităților rurale și a modernizării serviciilor publice locale prin prisma dezvoltării regionale în țara noastră, precum și au vorbit despre importanța planificării spațiale și amenajării teritoriului".

Edilii din Ucraina au fost familiarizați cu prevederile politicii de dezvoltare regională din țara noastră:  de la identificarea proiectelor până la finanțarea și implementarea acestora. De asemenea, edilii din țara vecină au fost informați despre legislația Republicii Moldova care reglementează domeniul construcțiilor și principalele acțiuni ale instituției în vederea alinierii la standardele europene în construcții, cu specificarea responsabilităților și drepturilor APL la emiterea documentației de proiect și de construcție.

Primarii ucraineni s-au arătat interesați de experiența țării noastre în colaborarea cu autoritățile publice locale, cu mediul de afaceri, dar și cu partenerii de dezvoltare în vederea stabilirii parteneriatelor pentru dezvoltarea comunităților din ambele state.