Prima   -  Presa   -  Noutăți - Vocea femeilor s-a făcut auzită la Forumul regional parlamentar «Dialog cu cetățenii» din orașul Cimișlia

Vocea femeilor s-a făcut auzită la Forumul regional parlamentar «Dialog cu cetățenii» din orașul Cimișlia

   
20.06.2016   1254 Accesări  

Asumându-și angajamentul de a promova activ dimensiunea egalității de gen și de a încuraja femeile din Regiunea de Dezvoltare Sud să-și dezvolte abilități de lider și să participe activ la viața social-economică și politică a comunităților din care fac parte, Agenția de Dezvoltare Regională Sud a participat la lucrările Forumului regional parlamentar "Dialog cu cetățenii", care s-a desfășurat luni, 20 iunie, în orașul Cimișlia.   

În această zi, un număr mare de femei, exponente ale societății civile și APL de nivelele I și II din raioanele Cimișlia și Basarabeasca, reprezentante ale Programului ONU "Femeile în politică", dar și președinți de raioane, șefi de direcții din rândul bărbaților, și-au dat întâlnire la Cimișlia pentru a purta un dialog cu deputații în Parlamentul Republicii Moldova Inna Șupac, Ștefan Vlas și Elena Hrenova, în cadrul Forumului regional parlamentar, organizat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) în parteneriat cu Platforma Comună de Dialog a Doamnelor deputate din Parlamentul Republicii Moldova și Secretariatul Parlamentului.

De asemenea, cei circa 35 de participanți la forum s-au întâlnit cu șeful Oficiului Teritorial Leova de Informare al Parlamentului (OTIP), Mihai Timofti.

Evenimentul a demarat cu un cuvânt de salut din partea gazdei, a președintelui raionului Cimișlia, Mihai Olărescu, care a relevat că, în prezent, inegalitatea de gen este una dintre cele mai persistente încălcări ale drepturilor omului.

"Bărbații ar trebui să spargă stereotipurile din spațiul public  și să susțină mai activ femeile în dorința lor de a-și face auzită vocea în realizarea egalității de gen", a declarat președintele raionului Cimișlia, specificând că și-a asumat deja în mod personal acest angajament și că, la moment, din 23 de primării ale raionului, 6 (26%) sunt administrate de femei, iar ponderea femeilor în unele consilii locale, cum ar fi cele din localitățile Satul Nou și Porumbrei, este una care chiar depășește cota de 50 la sută.  

În prima parte a forumului, moderat de Vera Nastasiu, specialistă în comunicare publică, menirea căreia a stat în a facilita dialogul între aleșii poporului și cetățeni, deputata Inna Șupac, membră a comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice, deputatul Ștefan Vlas, membru al comisiei administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice și Elena Hrenova din cadrul comisia protecție socială, sănătate și familie, au relatat asistenței despre schimbările legislative nou-apărute și inițiativele legislative înaintate de fracțiuni, care se află pe agenda de lucru a Parlamentului și urmează a fi dezbătute la nivel de Legislativ.

Cetățenii, la rândul lor, au abordat în cadrul discuțiilor subiecte ce țin de revizuirea salariului din domeniul sănătății, asistenței sociale și administrației publice, în special pentru tinerii specialiști, transparența în acordarea fondurilor de dezvoltare regională, revizuirea Legii privind administrația publică locală, crearea ghișeelor unice,  indexarea pensiilor, majorarea indemnizațiilor, construcția locuințelor sociale și modalitățile de susținere de către stat a tinerilor antreprenori.

Deputata Inna Șupac a salutat organizarea forumului, întrucât acesta „are menirea de consolida dialogul între deputații parlamentului cu societatea civilă și cu reprezentanții administrației publice locale". „Asemenea dialoguri sunt binevenite pentru noi, deputații, indiferent de partidul din care facem parte, pentru că astfel avem posibilitatea să cunoaștem nu din auzite despre problemele adevărate cu care vă confruntați. Pentru noi contează foarte mult ca vocea oamenilor să fie auzită", a declarat deputata.

Despre importanța autonomiei locale și adoptarea Legii nr. 2474 privind schimbarea destinațiilor a terenurilor care au fost privatizate, a vorbit deputatul Ștefan Vlas. „În administrația publică locală trebuie să domine autonomia. Am mizat și mizăm pe autonomia APL, astfel ca primarul și cetățenii să decidă singuri soarta localității. Ne dorim ca legea să permită consiliilor locale să aibă putere financiară și administrativă. Cu cât autoritățile locale vor avea mai multă autonomie, cu atât mai mare va fi eficiența lor", a menționat deputatul.

Deputata Elena Hrenova a reiterat importanța susținerii femeilor pentru implicarea lor mai activă în viața publică și în procesele de luare a deciziilor. „Astăzi, responsabilitățile femeilor nu se limitează doar la creșterea copiilor. Femeile își deschid propriile afaceri, se află în fruntea unor organizații puternice, sunt prezente și în structurile de conducere a statului. Multe dintre problemele sociale se rezolvă datorită implicării femeilor", a declarat deputata. Mai mult, Hrenova a menționat inițiativele legislative din domeniul social.

Alte subiecte discutate au vizat modificarea Legii cu privire la patentă, revizuirea cuantumului indemnizației pentru copiii nou-născuți, salarizarea mediatorilor comunitari, implementarea reformei teritorial-administrative. A fost propusă ideea creării ghișeului unic pentru antreprenori, dar și necesitatea elaborării la nivel de țară a unei  Hărți comune privind alocarea fondurilor interne și externe, care ar asigura o mai mare transparență în distribuirea și utilizarea banilor publici, precum și a banilor proveniți din granturi și credite externe.

La finele fiecărui forum este formulat un sumar al discuțiilor, care urmează a fi remis spre examinare deputaților. Până în prezent, forumuri regionale parlamentare similare s-au desfășurat în raioanele Orhei, Leova, Edineț, Ungheni, Comrat, Ialoveni, Călărași, Soroca, Glodeni, Rezina, Cahul, Căușeni, Cimișlia. Următorul, dar și cel din urmă forum va avea loc la Bălți, pe 27 iunie.

Programul  ONU „Femeile în politică" este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare", sprijinit financiar de Guvernul Suediei.