Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ziua Portului Popular va fi organizată, în premieră, la 26 iunie, în Republica Moldova

Ziua Portului Popular va fi organizată, în premieră, la 26 iunie, în Republica Moldova

   
21.06.2016   1076 Accesări  

Prima ediție a sărbătorii naționale Ziua Portului Popular va avea loc duminica, 26 iunie. Sărbătoarea va fi marcată prin expoziții de costume tradiționale, recitaluri, târguri de artizanat și parade dedicate portului popular. Activități tematice vor organizate în 21 de raioane ale țării, inclusiv în centrul de reședință al Regiunii Sud - orașul Cimișlia, și UTA Găgăuzia.

Ministra culturii, Monica Babuc, a afirmat că în această zi în toate raioanele țării vor fi desfășurate activități care vor pune în valoare modelele zonale și locale ale portului popular, bogăția ornamenticii și stilurilor diverse de broderie. Pe  durata evenimentului vor evolua artiști, colective folclorice. Vizitatorii vor putea participa la diferite ateliere de creație și să guste din bucătăria tradițională.

„Această sărbătoare, care se dedică portului popular, ia în considerație că acesta este alături de stema, imnul, un simbol identitar care ne reprezintă, ne transmite mesajele încifrate ale strămoșilor noștri", a declarat Monica Babuc.

Portul popular în cadrul evenimentului va fi prezentat la mai multe compartimente: costumul tezaur - costume din colecțiile muzeelor, costumul oaspete - costume românești din colecții private, costume modernitate - defileu de colecții create de designeri autohtoni în stil etnofolcloric, cufărul neamului - piese din lăzile de zestre ale unor personalități marcante și costumul ambasador - ambasadoare și soții de ambasadori acreditați la Chișinău vor purta costume tradiționale.

Coordonatoarea de proiecte culturale a Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova, Cristina Cojocaru-Parsons, a afirmat că pentru Elveția importanța majoră a acestui eveniment este că vor fi prezentate costume ale diferite etnii din Moldova. „O bună parte din populația Republicii Moldova este compusă și din ucraineni, ruși, găgăuzi, evrei, populație romă. Din exemplul și perspectiva Elveției, această diversitate nu poate fi decât un plus valoare socială care trebuie valorificat", a afirmat Cristina Cojocaru-Parsons.

Ziua Portului Popular a fost instituită printr-o hotărâre de Parlament și va fi sărbătorită în fiecare an, în ultima duminică a lunii iunie.