Prima   -  Presa   -  Noutăți - Grupul de Lucru Regional Sectorial în domeniul dezvoltării infrastructurii de suport în afaceri a evaluat potențialul economic al Regiunii de Dezvoltare Sud și a trasat un plan de acțiuni

Grupul de Lucru Regional Sectorial în domeniul dezvoltării infrastructurii de suport în afaceri a evaluat potențialul economic al Regiunii de Dezvoltare Sud și a trasat un plan de acțiuni

   
20.06.2016   703 Accesări  

Membrii Grupului de Lucru Regional Sectorial în domeniul dezvoltării infrastructurii de suport în afaceri în Regiunea de Dezvoltare Sud, constituit în luna februarie 2016, s-au întrunit în prima ședință din acest an, la Cimișlia, pentru a evalua situația în domeniul nominalizat și a trasa un plan de acțiuni în vederea elaborării Planului Regional Sectorial (PRS).

Astfel, reprezentanții mediului de afaceri, a subdiviziunilor competente, responsabile de sfera economie la nivel de raioane, și-au propus să dea un impuls desfășurării procesului de planificare regională sectorială în domeniul dezvoltării infrastructurii de suport în afaceri în zonă, urmând să determine, în mod concret, vizavi de potențial și abordări, rolul și implicarea fiecărui actor implicat în procesul de elaborare a Programului Regional Sectorial (PRS).

Ședința grupului de lucru, organizată de către specialiștii secției Planificare strategică și programare din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, s-a desfășurat cu participarea reprezentanților Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, ai Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO)Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), a rectorului Universității de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul, Andrei Popa, dr. habilitat în economie, a specialiștilor direcțiilor economie și atragerea investițiilor din cadrul Consiliilor Raionale Căușeni, Cimișlia, Leova, Cahul, Cantemir etc.

Silvia Dragomir, consultant superior în cadrul Direcției politică și cooperare regională din cadrul MDRC, le-a urat succes participanților la atelierul de planificare strategică în domeniul dezvoltării infrastructurii de suport în afaceri în Regiunea de Dezvoltare Sud, reiterând asupra faptului că importanța Programelor Regionale Sectoriale rezidă în faptul că, prin intermediul acestor documente, urmează de a fi stabilite, în dependență de potențialul zonei, direcțiile principale de dezvoltare ale sectorului menționat, făcându-se planificarea și programarea detaliată a intervențiilor pentru un orizont de timp previzibil, racordate la țintele naționale de dezvoltare și la politicile Uniunii Europene.

Dând start lucrărilor ședinței, Tatiana Aramă, șefa secției Planificare strategică și programare din cadrul ADR Sud, a salutat prezența reprezentanților majorității raioanelor în centrul de reședință al Regiunii de Dezvoltare Sud, specificând, totodată, că menirea așa-numitului Program Regional Sectorial, care urmează a fi definitivat, este de a spori capacitatea APL-urilor în elaborarea proiectelor regionale durabile, bazate pe cooperare intercomunală, și de a crea condiții optime pentru dezvoltarea fluxului de proiecte în sectorul respectiv.

În cele ce urmează, participanții au discutat despre rolul analizelor sectoriale în identificarea obiectivelor strategice, dar și despre  principiile, abordările și cerințele de elaborare a programelor sectoriale. S-a menționat importanța implicării grupurilor de actori din interiorul și exteriorul comunităților pentru elaborarea unor documente de programare calitative.  

Specialiștii ADR Sud au prezentat membrilor GLRS etapele ce urmează a fi parcurse pentru elaborarea programului regional sectorial pentru domeniul de intervenție "dezvoltarea infrastructurii de suport în afacerei". Totodată, membrii grupului de lucru au avut posibilitatea să discute despre avantajele și dezavantajele diferitelor surse de informare în procesul de colectare a datelor statistice pentru elaborarea analizelor sectoriale, dar și despre contextul proceselor de planificare a dezvoltării regionale și nevoile factorilor de decizie la nivel local și regional.

S-a menționat importanța implicării grupurilor de actori din interiorul și exteriorul comunităților pentru elaborarea unor documente de programare calitative.

Vasile Sidor, specialist în secția Planificare strategică și programare ADR Sud, a făcut o succintă prezentare a Planului de acțiuni în vederea elaborării Programului Regional Sectorial în domeniul dezvoltării infrastructurii de suport în afaceri a Regiunii de Dezvoltare Sud. Iar Natalia Dubălari, specialistă și ea în cadrul aceleiași subdiviziuni a ADR Sud, le-a prezentat participanților un studiu privind descrierea și evaluarea potențialului economic al Regiunii de Dezvoltare Sud.

Atelierul a finalizat cu o rundă de discuții pe marginea subiectului abordat, participanții venind cu unele propuneri în ceea ce privește impulsionarea dezvoltării infrastructurii de suport în afaceri în Sudul Republicii Moldova.