Prima   -  Presa   -  Noutăți - Experții polonezi și-au încheiat vizita în Republica Moldova

Experții polonezi și-au încheiat vizita în Republica Moldova

   
30.06.2016   950 Accesări  

Misiunea de experți polonezi și-a încheiat  vizita în Republica Moldova. Experții și-au prezentat recomandările în cadrul unei ședințe de totalizare la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

În acest context, pe parcursul săptămînii curente, experții străini au avut mai multe întrevederi și au purtat discuții cu reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale pentru a analiza dezvoltarea urbană din țara noastră, în contextul dezvoltării regionale, și au recomanda acțiuni ce ar spori dezvoltarea economică echilibrată și durabilă în toate orașele din Republica Moldova.

Astfel, în cadrul întrevederilor a fost prezentate experiența Poloniei în diminuarea decalajului de dezvoltare dintre zonele urbane și rurale, inclusiv, legislația privind modul de elaborare și realizare a programelor de dezvoltare la nivel local, precum și sursele de finanțare.

Expertul internațional Maciej Borsa, doctor în științe la Institutul Economiei din Varșovia a  precizat că actualmente în Polonia este în proces de elaborare Strategia pentru Dezvoltare Responsabilă ce are drept obiectiv răspîndirea procesului de dezvoltare a orașelor mari asupra zonelor rurale și a celor în imediata apropiere de urbe.

"În ultimii ani am reușit să diminuăm semnificativ decalajul de dezvoltare dintre regiuni, inclusiv dintre zonele urbane și rurale. De asemenea, am introdus un mecanism de cooperare și îmbunătățirea a funcționării autorităților locale și oferire a serviciilor publice. Suntem onorați că partea moldovenească este interesată de experiența noastră și suntem dispuși să oferim tot sprijinul necesar în realizarea eficientă a Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020, inclusiv pe segmentul dezvoltării urbane", a subliniat Expertul internațional Maciej Borsa, în cadrul ședinței de totalizare.

Totodată, în cadrul unei prezentări, expertul a prezentat recomandările pentru dezvoltarea politicii urbane în Republica Moldova.

Secretarul de Stat al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Dorin Andros a menționat importanța asigurării dezvoltării economice echilibrate și durabile a orașelor din Republica Moldova.

"Elaborarea a unui Program de dezvoltare urbană, bazat pe o abordare integrată va contribui la revitalizarea economică a orașelor -  poli de creștere și va constitui unui impuls pentru dezvoltarea localităților adiacente acestora. Aceste obiective vor fi atinse doar prin consolidarea eforturilor la toate nivelele de guvernare: național, regional și local, inclusiv avînd suportul populației, a sectorului privat și a întregii societăți civile. Este important ca toți actorii implicați să participe activ în toate etapele de programare și planificare strategică", a accentuat Secretarul de Stat, Dorin Andros.

Menționăm, în cadrul proiectul "Sprijinul administrației publice în Republica Moldova în implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020", împreună cu experții polonezi, vor fi desfășurate mai multe activități de susținere a țării noastre în realizarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională (SNDR) pentru următorii cinci ani. Vor fi identificate, analizate și elabotare, în urma recomandărilor experților străini, noi linii directoare ce  vor spori abilitățile și competențele administrației publice din Republica Moldova, în vederea dezvoltării zonelor urbane drept motoare de dezvoltare economică echilibrată.