Prima   -  Presa   -  Noutăți - Festivalul iProsop, la a doua ediție

Festivalul iProsop, la a doua ediție

   
06.06.2016   1051 Accesări  

Peste 50 de meșteri populari s-au întrunit duminică, 5 iunie, în satul Selemet, raionul Cimișlia, pentru a participa la evenimentul cultural „iProsop-2016. Podoabele Sudului". 

Festivalul este la cea de-a doua ediție și are drept scop promovarea prosopului autohton, în special varietatea acestuia în regiunea de sud a R. Moldova.

Acțiunea a fost organizată de Primăria satului Selemet și Asociația obștească „Familii migrante". Potrivit organizatorilor, premiera festivalului din anul trecut a avut succes, fapt ce i-a îndemnat să-l desfășoare în continuare. „Tezaurul de la sud este foarte bogat și divers. Compus din elemente de folclor, gastronomie, meșteșuguri și tradiții statornicite istoricește, acesta merită să fie promovat și valorificat printr-un festival cum este iProsop", a menționat primarul satului Selemet, Tatiana Badan.

Programul „iProsop-2016" a fost împărțit în patru regiuni tematice: Târg/expoziție, unde au fost puse în vânzare produse artizanale, prosoape, costume naționale etc.; Gastronomie, ce include master-class-uri cu prepararea de către localnici a bucatelor tipice de la sud; Divertisment educativ, regiune în cadrul căreia este prezentată colecția de modă „Prosop reinventat", ateliere de țesut, broderie ș.a.; Regiunea iCopii cu o zonă de divertisment pentru cei mici, activități de confecționare și colorare a prosopului autohton, concursuri și programe artistice.

Mai mulți locuitori din satul Selemet au afirmat că văd în acest festival un potențial de dezvoltare regională ce poate oferi participanților o nouă piață de desfacere, iar turiștilor o destinație interesantă în sudul țării.