Prima   -  Presa   -  Noutăți - Nexus a inaugurat un centru de servicii pentru migranții din sudul Republicii Moldova

Nexus a inaugurat un centru de servicii pentru migranții din sudul Republicii Moldova

   
08.09.2016   1488 Accesări  

Nexus își lărgește rețeaua centrelor de servicii, ajungând și în Regiunea de Sud a Republicii Moldova. Miercuri, 7 septembrie 2016, echipa Agenției de Dezvoltare Regională Sud, în frunte cu doamna director, Maria Culeșov, a participat la evenimentul de inaugurare a Centrului NEXUS în Cimișlia.

Festivitatea de lansare a centrului Nexus la Cimișlia a întrunit, în incinta primăriei orașului, numeroși participanți, printre care consilieri locali, funcționari publici, șefi ai serviciilor desconcentrate în teriroriu, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai societății civile, ai mass-media etc., dar și simpli cetățeni care au venit alături de Sergiu Andronachi, directorul Centrului Nexus Cimișlia, și Irina Coropceanu, consultant, să împărtășească bucuria înființării unui nou serviciu, atât de necesar cetățenilor care migrează în afara hotarelor Republicii Moldova, dar și celor care se reîntorc la baștină și încearcă să-și găsească un rost, devenind o resursă.

Evenimentul, desfășurat cu sprijinul și participarea activă a autorităților publice locale de nivelele I și II, a fost onorat de prezența donatorilor și coordonatorilor proiectului Nexus, în persoana dnei Ulrike Brüderle, director adjunct al Agenției IASCI (International Agency for Source Country Information) din Austria,  a șefei Biroului pentru Relațiile cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, dnei Olga Coptu, precum și a dlui Radu Danii, coordonator al Programului "Migrație și dezvoltare" în cadrul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova ș.a. 

Odată cu deschiderea Centrului de Servicii NEXUS în Cimișlia, a fost asigurat accesul la servicii de calitate pentru migranții și familiile lor din raza a cinci raioane din Regiunea Sud - Ștefan Vodă, Căușeni, Basarabeasca, Leova și Cimișlia.

Cel de-al șaselea Centru NEXUS, proaspăt inaugurat la Cimișlia, își propune să informeze și să ajute cetățenii din sudul Republicii Moldova, de altfel cel mai afectat de fenomenul migrațiunii, în tot ceea ce este legat de migrație, de la plecarea în străinătate pănă la revenirea acasă. De aceea și deviza acestuia este "Migrează pregătit, revino mulțumit". La moment, rețeaua Nexus Moldova numără 6 centre de servicii - în municipiul Chișinău, la Edineț, Ungheni, Cahul, Rezina și Cimișlia.

"Ne vom strădui să facem față și să putem da răspuns la toate întrebările legate de migrație. Oricine care intenționează să plece în străinătate, fie deja se află acolo sau are rude/prieteni peste hotare, fie se gândește să revină în țară sau deja s-a întors are o sumedenie de întrebări, iar răspunsurile la ele necesită mult efort și consumă mult timp. Noi suntem cei care vom căuta răspunsurile, oferindu-le gratuit clienților nostri și ajutându-l să soluționeze problemele", a menționat Sergiu Andronachi, directorul Centrului Nexus Cimișlia.

Pentru asta, adaugă directorul, încheiem parteneriate cu instituțiile publice, companiile private și organizațiile nonguvernamentale care pot oferi exact soluțiile de care au nevoie migranții moldoveni și familiile acestora.

Inițiativa NEXUS Moldova, axată pe sprijinirea și eficientizarea migrației circulare, este un proiect finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.