Prima   -  Presa   -  Noutăți - Republica Moldova va prelua experiența Poloniei în elaborarea și implementarea politicii de dezvoltare a zonelor urbane

Republica Moldova va prelua experiența Poloniei în elaborarea și implementarea politicii de dezvoltare a zonelor urbane

   
13.09.2016   994 Accesări  

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) găzduiește, săptămîna curentă, o delegație din Polonia, care și-a făcut prezența în țara noastră cu scopul de a propune specialiștilor moldoveni soluții în vederea dezvoltării zonelor urbane. Specialiștii MDRC vor învăța din experiența Poloniei care sunt cele mai importante priorități în elaborarea și punerea în aplicare a politicii urbane, precum și vor cunoaște instrumentele și soluțiile necesare pentru dezvoltarea orașelor din țara noastră.

"Pe parcursul ultimilor 5 ani, proiectele comune dezvoltate au constituit un suport major pentru dezvoltarea unor sectoare aflate într-o fază incipientă (de concept) la minister. Suntem mulțumiți și recunoscători pentru cooperarea statornică și eficientă dintre instituțiile pe care le reprezentam. Discutăm săptămîna curentă despre Strategia Națională de Dezvoltare Regională ( SNDR) pentru anii 2016-2020, pe dimensiunea consolidării centrelor urbane și dezvoltării orașelor-poli de creștere. E un privilegiu să avem posibilitatea de a prelua bunele practici și experiența vastă a Poloniei în domeniul dezvoltării centrelor urbane, dat fiind faptul ca această dimensiune este o paradigmă relativ nouă în politica de dezvoltare regională din Republica Moldova", a subliniat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi.

Totodată, viceministrul a precizat că experții polonezi și-au oferit suportul în consultarea și îmbunătățirea prevederilor Strategiei, document ce reprezintă un instrument real de dezvoltare, ce va oferi soluții conform necesităților cetățenilor și va promova interesele societății civile.

Pe parcursul vizitei de lucru, delegația străină va discuta și cu reprezentați ai adminstrațiilor publice locale, primari de orașe pentru a observa care sunt provocările și barierele în vederea realizării politicii de dezvoltare urbană în țara noastră.

"Scopul este de a reuși să dezvoltăm economic echilibrat și durabil regiunile de dezvoltare și, bineînțeles, suntem deschiși pentru identificarea perspectivelor viitoare în ceea ce privește crearea unei politici naționale de dezvoltare urbană în Republica Moldova", a precizat Anatol Usatîi.

Menționăm, activitățile de cooperare și colaborare cu experții polonezi se desfășoară în cadrul proiectului „Sprijinul administrației publice în Republica Moldova în implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională a Moldovei pentru anii 2016-2020".