Prima   -  Presa   -  Noutăți - Cluster club în domeniul educației adulților, organizat de Centrul CONTACT-Cahul la Cimișlia

Cluster club în domeniul educației adulților, organizat de Centrul CONTACT-Cahul la Cimișlia

   
14.09.2016   1376 Accesări  

Educația Adulților și posibilitățile de realizare a acestui deziderat al lumii contemporane și premisă importantă pentru dezvoltarea socio-economică a Regiunii Sud a Republicii Moldova a constituit subiectul principal al agendei discuțiilor purtate de prestatorii de servicii educaționale pentru adulți din raioanele Cimișlia, Basarabeasca și UTA Găgăuzia în cadrul Cluster Clubului cu genericul "Regiuni care învață". 

Cluster Clubul, găzduit de Incubatorul de Afaceri din Cimișlia, a fost organizat de Centrul CONTACT-Cahul, în cadrul proiectului "Dezvoltarea unei rețele de actori în domeniul educației adulților în sudul Republicii Moldova", finanțat de Reprezentanța în Republica Moldova a Asociației Germane pentru Educația Adulților (DVV International Moldova).

Pentru a crea un dialog real și constructiv în jurul unor teme principale de interes pentru actorii importanți din domeniul educației adulților, organizatorii evenimentului au invitat participanții, printre care reprezentanți ai autorităților publice locale, instituții de formare profesională, ONG-uri, Agenții pentru Ocuparea Forței de Muncă, specialiști  ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud, mass-media și alte persoane interesate, la o dezbatere în cadrul așa-numitei „cafenele publice".

În cadrul acesteia, într-o atmosferă relaxantă și cooperantă, factorii-cheie în educația adulților au abordat subiecte precum: experiența districtului Cham (landul Bavaria, Germania) în educația adulților, învățământul dual în Republica Moldova, evenimentul continuând cu discuții în grupuri, dezbateri și concluzii cu referire la cinci sub-teme legate de educația adulților în raioanele de sud.

În cadrul sesiunii de prezentări, Adela Scutaru-Guțu, directorul Reprezentanței în Republica Moldova a Asociației Germane pentru Educația Adulților (DVV International Moldova), a vorbit despre rolul și posibilitățile de Educație a Adulților existente în regiunile din Republica Moldova.

Potrivit ei, estimările arată că în Republica Moldova doar 1,03% dintre adulții cu vârsta între 15-64 de ani sunt implicați în activități de învățare, comparativ cu media de 8,9 % din spațiul UE, în timp ce necesitățile noastre sunt mult mai acute din moment ce pe piața muncii din RM există un deficit foarte mare de forță calificată de muncă. Adulții, inclusiv cei din regiunea Sud, ar putea învăța la orice etapă a vieții pentru a se putea integra în societate și a contribui la dezvoltarea personală și economică a comunității și zonei din care fac parte. 

"Acest tip de educație ar urma să îmbunătățească capacitatea adultului de a se descurca în viață, de a munci mai bine cu o altă calificare, dacă este nevoie sau dacă o dorește bineînțeles. Educația adulților este o activitate complementară, dar totuși parte integrantă a sistemului educațional. Cel puțin așa ar trebui să fie, pentru că nu putem să ne reducem dorințele și aspirațiile noastre doar la performanță profesională", a spus, în concluzie, Adela Scutaru-Guțu.

În același context, Silvia Strelciuc, director executiv al Centrului CONTACT- Cahul a relatat despre experiența regiunii Cham (Germania) în Educația Adulților.

Vorbind despre experența avansată a nemților în implementarea conceptului de educație a adulților,  Silvia Strelciuc a declarat că, afară de alocațiile care se fac, actualmente, prioritar în infrastructura socială din  Republica Moldova, este foarte important să se investească și în creșterea potențialului uman. Or fără oameni nu se realizează nimic și de capacitățile lod depinde dezvoltarea țării noastre.

În această ordine de idei, directorul Centrului CONTACT-Cahul a sugerat că, întru asumarea unui obiectiv comun - de  dezvoltare a Regiunii Sud, atât de către sectorul guvernamental, cât și de către cel asociativ, ar fi oportun ca educația adulților să se regăsească în una din măsurile/prioritățile Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Sud 2016-2020.

Dat fiind prezența la cluster club a managerilor școlilor profesionale din Cimișlia și Ceadîr-Lunga, în cadrul evenimentului a fost abordat și subiectul învățământului dual, ca fiind unul important și oportun.

Ideile comune colectate în cadrul clubului de discuții desfășurat la Cimișlia vor servi ca bază pentru conturarea unui tablou general al necesităților de educație a adulților existente în Regiunea de Dezvltare Sud, cât și pentru stabilirea ulterioară a perspectivelor pentru educației adulților în zona respectivă și crearea unor centre în acest scop.