Prima   -  Presa   -  Noutăți - Vizită de studiu la Cahul a delegației Republicii Polonia

Vizită de studiu la Cahul a delegației Republicii Polonia

   
15.09.2016   1112 Accesări  

Agenda de lucru a delegației Republicii Polonia în Moldova, care se află, în aceste zile, în țara noastră pentru a doua oară în decursul acestui an, a prevăzut  pentru miercuri, 14 septembrie, o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Sud, la Cahul. Scopul vizitei reprezentanților Ministerului Dezvoltării Economice al Poloniei  în Republica Moldova  este de a disemina experiența avansată a țării lor în implementarea politicilor de dezvoltare regională și de a propune  autorităților moldovene soluții optime în vederea dezvoltării zonelor urbane.

La întrevederea cu experții Ministerului Dezvoltării Economice al Poloniei au participat Eduard Ungureanu, șeful Direcției relații cu instituțiile de dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, Tatiana Aramă, șefa Secției Planificare strategică și programare la ADR Sud, Oxana Cazacu, specialist în relații internaționale și atragerea investițiilor la ADR Sud ș.a.

Subiectele abordate în cadrul întrevederii au ținut de provocările și barierele în vederea realizării politicii de dezvoltare urbană la nivel local, cât și de identificarea soluțiilor în vederea dezvoltării urbei. Totodată, experții au prezentat modele din experiența Poloniei în elaborarea și punerea în aplicare a politicilor de dezvoltare economică, dar și posibilitatea implementării unor proiecte în orașul Cahul.

Înainte de a da start discuțiilor, Eduard Ungureanu, a ținut să puncteze că Ministerul Dezvoltării Economice al Poloniei este, deja de mai mulți ani, un partener de încredere al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova, acordându-i acestuia, prin experții săi, asistență în elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională 2016-2020. Ca o continuitatea a acestei cooperări, oficialul a specificat că, de această dată, polonezii își propun să acorde țării noastre suport în elaborarea Politicii publice de dezvoltare urbană echilibrată.

Conform proiectului politicii respective, elaborat în 2013, orașul Cahul a fost identificat ca potențial pol de creștere. Cunoscând acest fapt, polonezii au ales să viziteze această urbe din sudul țării pentru studiu și documentare. Scopul vizitei lor a fost de a afla problemele cu care se confruntă orașul Cahul, necesitățile, partenerii de colaborare ai acestuia și politicile elaborate de administrația publică locală în vederea dezvoltării orașului.   

În calitatea sa de primar, de prim gospodar al orașului și de reprezentant ales al intereselor cetățenilor din orașul Cahul, Nicolae Dandiș a făcut o scurtă prezentare a profilului urbei, menționând că procesul de urbanizare în Cahul este unul destul de pronunțat, motiv pentru care o mare parte din populația de la sate se mută cu traiul în centrul raional, aici existând o infrastructură social-economică mai dezvoltată.

Fiind întrebat de către polonezi care este potențialul de cooperare a orașului Cahul cu localitățile limitrofe și realizările obținute pe dimensiunea respectivă, edilul a adus câteva argumente tari, și anume: extinderea infrastructurii de utilități publice în domeniile apă și sanitație în raionul Cahul, regionalizarea serviciilor publice locale, modernizarea infrastructurii drumurilor de acces între localitățile raionului ș.a.

Acestea, cât și alte avantaje, printre care prezența în unicul oraș din sudul Republicii Moldova a unei universități, a două colegii, a unui teatru național, precum și poziționarea lui strategică în apropiere de  Portul internațional Giurgiulești, în opinia primarului de Cahul, permit utilizarea zonelor adiacente orașului ca sursă de materie primă pentru întreprinderile economice din oraș, cât și ca sursă de muncă, creând, totodată, un șir de premise pentru ca orașul Cahul să devină, în perspectivă, pol de creștere.

Nicolae Dandiș le-a vorbit polonezilor și despre Strategia de dezvoltare a orașului Cahul 2015-2020, care se află actualmente în curs de implementare și care prevede construcția  unui incubator de afaceri la Cahul, a unui Parc industrial și transformarea orașului într-o zonă economică liberă. Șeful administrației cahulene a amintit și despre Aeroportul Internațional Cahul, care deși este astăzi nefuncțional, reprezintă un mare potențial pentru economia orașului, a raionului și a regiunii în general.

Șeful administrației cahulene a spus că se arată entuziasmat și salută perspectiva de cooperare cu Republica Poloneză. Edilul a exprimat speranța că intenția Poloniei de revitalizare a zonelor urbane se va răsfrânge inclusiv asupra orașului Cahul, în viitor fiind modernizat cu suportul polonezilor inclusiv Parcul central din urbe.

"Consolidarea regiunilor, a centrelor urbane și dezvoltarea orașelor-poli de creștere ar trebui să reprezinte o prioritate națională prevăzută în documentele strategice, inclusiv în Strategia Națională de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020. Este oportun să avem posibilitatea de a prelua bunele practici și experiența vastă a Poloniei în domeniul dezvoltării centrelor urbane" , a declarat Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul.

La rândul lor, experții străini au accentuat că, în politica națională urbană a Poloniei revitalizarea a fost indicată drept cel mai complex răspuns la degradarea urbană. Ei au menționat că au stabilite două tipuri de programe de revitalizare: local și comunal, menționând, totodată, că cel comunal ar fi cel mai optimal pentru Republica Moldova. Totodată, polonezii au subliniat că, pe lângă investițiile pe care ei ar decide să le facă sprijinind dezvoltare durabilă a orașelor - poli urbani de creștere, reabilitarea urbană prevede o foarte mare implicare și participare din partea comunităților vizate și a autorităților publice locale din Moldova.

În această ordine de idei, menționăm că specialiștii Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor vor învăța din experiența Poloniei care sunt cele mai importante priorități în elaborarea și punerea în aplicare a politicii urbane, precum și vor cunoaște instrumentele și soluțiile necesare pentru dezvoltarea orașelor din țara noastră.

În aceeași zi, la invitația doamnei Maria Culeșov, experții polonezi  au întreprins o vizită la sediul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, unde au purtat discuții privind specificul și potențialul Regiunii de Dezvoltare Sud, activitățile realizate în comun cu APL și partenerii externi de implementare. Părțile au vorbit despre necesitatea intensificării cooperării între Republica Moldova și Republica Polonia pe dimensiunea implementării în comun a unor proiecte. De asemenea, reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice al Poloniei  s-au arătat deschiși să acorde suportul necesar pentru identificarea perspectivelor viitoare de cooperare a Regiunii de Dezvoltare Sud cu una din regiunile similare din Polonia.

Menționăm că vizita experților polonezi se desfășoară în cadrul proiectului „Sprijinul administrației publice în Republica Moldova în implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare a Moldovei pentru anii 2016-2020".