Prima   -  Presa   -  Noutăți - 92 de apartamente sociale, finalizate la cheie, vor fi oferite în anul 2017 tinerilor specialiști, familiilor cu mulți copii și persoanelor cu nevoi speciale din raionul Leova

92 de apartamente sociale, finalizate la cheie, vor fi oferite în anul 2017 tinerilor specialiști, familiilor cu mulți copii și persoanelor cu nevoi speciale din raionul Leova

   
20.09.2016   707 Accesări  

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, a vizitat astăzi, 20 septembrie 2016, șantierul de construcție a locuințelor sociale din orașul Leova, pentru a inspecta calitatea lucrărilor efectuate și a observa dacă muncitorii respectă graficul de execuție a lucrărilor de construcție.

"La Leova este în proces de realizare un complex locativ din patru blocuri. 92 apartamente sociale finalizate la cheie ce vor fi oferite tinerilor specialiști, familiilor cu mulți copii, inclusiv persoanelor cu necesități speciale. Apartamentele vor fi finalizate la cheie, astfel, încît beneficiarii vor putea să se mute în casă nouă, imediat după finalizarea lucrărilor de construcție", a precizat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca. De asemenea, ministrul a subliniat că în urma implementării acestui proiect, familiile social-vulnerabile, cu mulți copii, persoane cu dizabilități, dar și tineri specialiști din raionul Leova vor beneficia gratuit de locuințe sociale.

Pentru construcția locuințelor sociale în raionul Leova Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă circa 3,4 mln euro, iar la finele anului 2017 este planificată finalizarea lucrărilor de construcție.

Totodată, oficialul a amintit că prin construcția locuințelor sociale, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor are drept scop îmbunătățirea și dezvoltarea fondului de locuințe date în chirie pentru familiile social-vulnerabile, ce nu pot să își procure, în prezent, o locuință.

"Beneficiarii vor fi selectați de autoritățile publice locale, care vor examina cererile depuse de solicitanți, iar modalitatea de aplicare a criteriilor și de selectare a beneficiarilor este inclusă într-un Regulament privind modul și condițiile de desfășurare a Proiectului, ce poate fi accesat de toți doritorii chiar pe pagina web a ministerului", a reiterat ministrul Vasile Bîtca

Amintim, că locuințele sociale sunt construite în cadrului unui proiect implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și finanțat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE).

Pentru realizarea fazei II a proiectului, în perioada 2013-2018, BCE oferă țării noastre un împrumut în sumă de 20,4 milioane Euro, pe o perioadă de până la 20 de ani (de la data debursării) inclusiv 5 ani perioada de grație.

Menționăm, că locuințele construite prin intermediul Proiectului, sunt repartizate de către autoritățile publice locale în regim social în baza unui contract de locațiune, încheiat pe o perioadă determinată de timp. Prin contract se vor stabili condițiile de locațiune, tarifele, drepturile și obligațiile fiecăreia din părți.
Din anul 2013 pînă în prezent au fost date în folosință 171 de apartamente în raioanele Călărași, Briceni, Sîngerei și Hîncești. Menționăm că, în prezent este în desfășurare construcția a altor 259 locuințe sociale în raioanele Soroca, Nisporeni și Ialoveni, iar pînă la finele anului 2018 vor fi construite, în total, circa 700 locuințe sociale pentru 2500 de persoane cu venituri mici.