Prima   -  Presa   -  Noutăți - Cimișlia a sărbătorit “Ziua Națională a Vinului„

Cimișlia a sărbătorit “Ziua Națională a Vinului„

   
03.10.2016   903 Accesări  

Sărbătoarea "Ziua Națională a Vinului", ajunsă la cea de-a 15-a ediție, aniversară, a fost marcată cu mult fast duminică, 2 octombrie, în centrul orașului Cimișlia. La eveniment au fost prezenți gospodari din majoritatea primăriilor raionului, producători vinicoli autohtoni, dar și numeroși oaspeți veniți în sudul Republicii Moldova tocmai de peste hotarele țării - din România și Polonia.

Participanții la eveniment au avut posibilitatea să guste din vinurile tinere fabricate din recolta anului 2016, dar și din vinurile de colecție și de rezervă. De asemenea, ei au putut servi din bucatele tradiționale moldovenești, pregătite cu multă măiestrie de gospodinele din satele raionului Cimișlia.

În cadrul sărbătorii vizitatorii au avut ocazia să afle mai multe despre arta producerii și degustării corecte a licorii lui Bachus, să redescopere legenda vinului, prezentată de producătorii autohtoni și în show-uri tematice - de gospodarii din satele raionului.  

De asemenea, nelipsiți la eveniment au fost artiștii din părțile locului, evoluând în cadrul fanfarei, a orchestrelor și ansamblurilor vocal-instrumentale de muzică populară, precum și în componența colectivelor de dansatori din zona Cimișliei.

Ziua Vinului reprezintă  obiceiul de a sărbători sfârșitul recoltării strugurilor și producerea vinului nou în Republica Moldova. Evenimentul promovează cultura milenară a poporului moldovenesc de creare și consum a vinului de calitate și promovează consumul conștient și moderat de vin prin educare.

Laitmotivul sărbătorii din acest an, „Omul - Sufletul Vinului"  accentuează ideea că omul care se dedică trup și suflet creării produsului emblematic al Republicii Moldova, reprezintă esența vinului.

Festivalul a devenit una dintre cele mai cunoscute evenimente de acest gen în lume. Cert este că oricine ne vizitează țara, recunoaște că sărbătoarea vinificatorilor din Moldova este cea mai frumoasă.