Prima   -  Presa   -  Noutăți - Topul activităților economice care au atras cele mai mari investiții străine. Vezi în ce domenii ale economiei Republicii Moldova preferă să investească străinii

Topul activităților economice care au atras cele mai mari investiții străine. Vezi în ce domenii ale economiei Republicii Moldova preferă să investească străinii

   
03.10.2016   585 Accesări  

Agricultura, economia vânatului și silvicultura reprezintă domeniile de activitate din Republica Moldova care atrag cele mai puține investiții de peste hotare - doar 1,2% din totalul investițiilor străine directe.

Domeniul sănătății și asistenței sociale, dar și cel al construcțiilor, reușește să atragă, la fel, puține investiții străine, acumulând 1,4%, și respectiv, 2,2%. Străinii investesc mai mult în energie electrică și termică, gaze și apă (6,8%), transporturi și comunicații (8,8%), în tranzacții imobiliare (14,4%), comerțul cu ridicata și cu amănuntul (15,2 %), dar și în activități financiare (23,8%)

Principala activitate economică care a beneficiat de investiții străine este industria prelucrătoare (24,1%).

Cele mai multe investiții cu capital social au venit din Uniunea Europeană (52,6%). Investitorii din țările CSI au deținut o pondere de 11 la sută din totalul capitalului social acumulat, iar cei proveniți din alte țări dețin investiții în proporție de 36,4 la sută.

Suma investițiilor străine directe în economia Republicii Moldova au crescut cu 0,3% în perioada aprilie-iunie a anului curent. Conform BNM, valoarea investițiilor au constituit cu 10,86 milioane de dolari mai mult decât în primul trimestru al anului curent, acumulându-se un stoc total de 3,501.26 milioane de dolari.

Ponderea cea mai mare o constituie capitalul social și venitul reinvestit (74,2%), urmat de împrumuturile contractate de la investitorii străini direcți, dar și împrumuturile acordate de întreprinderile rezidente cu capital străin investitorilor străini direcți (25,8%).