Prima   -  Presa   -  Noutăți - Raionul Ștefan Vodă și județul Swidnik din Polonia au semnat un acord de colaborare

Raionul Ștefan Vodă și județul Swidnik din Polonia au semnat un acord de colaborare

   
04.10.2016   863 Accesări  

Raionul Ștefan Vodă din Regiunea de Dezvoltare Sud înregistrează un succes notabil în domeniul cooperării transfrontaliere. La finele săptămânii trecute, în vizită la Ștefan Vodă s-a aflat o delegație a Consiliului Județean Swidnik din Polonia. Vizita străinilor s-a  soldat cu încheierea unui Acord de cooperare între Consiliul Raional Ștefan Vodă și Consiliului Județean Swidnik din Republica Polonia.

Astfel, în acest sens se poate spune că eforturile depuse de administrația raionului Ltefan Vodă în ceea ce privește stabilirea unor relații de colaborare cu autoritățile publice locale din statele membre ale UE au dat roade. 

Membrii delegației - Dariusz Kolodziejczyk, președintele Consiliului Județean Swidnic, Mariusz Wilk, secretarul Consiliului Județean, Jacub Osina, consilier județean, Jan Chabros, economist la Consiliul Județean Swidnic - au fost întâlniți, după obiceiul moldovenesc, cu pâine și sare.

Oaspeții au avut, mai întâi, o întrevedere cu factorii de decizie raionali, apoi s-au întâlnit cu funcționari publici din componența aparatului președintelui raionului, cu șefii direcțiilor Consiliului Raional Ștefan Vodă, conducători ai instituțiilor de menire socială, consilieri raionali etc.

Președintele raionului Ștefan Vodă, Nicolae Molozea, a salutat prezența delegației poloneze, mulțumindu-le oaspeților pentru receptivitatea și bunăvoința de a stabili relații strânse de colaborare cu parteneri din Republica Moldova. "Este un moment foarte important, care va rămâne în istoria raionului. Sunt sigur că împreună vom reuși să facem mult mai multe lucruri frumoase pentru cetățenii din Moldova și Polonia.

Dariusz Kotodziejczyk, președintele Consiliului Județean Swidnic, a prezentat o informație succintă despre unitatea teritorial-administrativă pe care o reprezintă, subliniind faptul că orașul și cele cinci comune din componența județului au avut mult de câștigat după ce Polonia a devenit stat membru al UE, deoarece au fost atrase surse financiare impunătoare din fondurile europene. Totodată, Dariusz Kotodziejczyk a accentuat că scopul vizitei delegației țării sale este încheierea acordului de cooperare cu Consiliul Raional Ștefan Vodă, care va aduce beneficii ambelor părți.

Membrii delegației poloneze au răspuns la numeroase întrebări ale celor prezenți la întâlnire ce au ținut de sferele învățământ, medicină, agricultură, economie etc.

Momentul culminant a evenimentului a fost semnarea Acordului de cooperare între județul Swidnik și raionul Ștefan Vodă, care prevede colaborarea în toate sferele de activitate - economică, socială, culturală, turism, sport, administrație publică etc.

Oaspeții din Polonia au vizitat Muzeul din satul Talmaza, Tabăra de odihnă „Dumbrava", au avut ocazia să savureze momente plăcute în cadrul acțiunii cultural-artistice „Omul - sufletul vinului".