Prima   -  Presa   -  Noutăți - Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud a aprobat lista proiectelor care vor deveni parte componentă a Planului Operațional Regional Sud pentru anii 2017-2020

Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud a aprobat lista proiectelor care vor deveni parte componentă a Planului Operațional Regional Sud pentru anii 2017-2020

   
12.10.2016   1214 Accesări  

Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud s-au întrunit astăzi, 12 octombrie 2016, în ședință ordinară pentru a dezbate chestiuni importante pentru parcursul Regiunii de Dezvoltare Sud. Acestea au ținut, în principal, de aprobarea listei proiectelor depuse de APL I și II în cadrul Concursului de Propuneri de Proiecte 2017-2020, care urmează a fi incluse în Planul Operațional Regional Sud pentru următorii patru ani. În cadrul aceleiași ședințe, CRD Sud a decis asupra proiectelor care, în virtutea calității lor, a relevanței și corespunderii cerințelor concursului, vor ajunge în atenția comisiei interministeriale care se va pronunța pro sau contra includerii lor în Documentul Unic de Program.

Ședința CRD Sud, a treia la număr în acest an, a fost declarată deliberativă dată fiind prezența a 31 din 32 de consilieri. La lucrările acesteia au participat șeful adjunct al Direcției generale dezvoltare regională a MDRC, Igor Malai, specialiștii Agenției de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud), consultanți locali și naționali ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și reprezentanți ai mass-media.

În deschiderea ședinței, Igor Malai, șef adjunct al Direcției generale dezvoltare regională a MDRC, a salutat prezența membrilor CRD Sud la Cimișlia, punctând asupra importanței ședinței în cauză și a deciziilor care urmează a fi adoptate în cadrul acesteia.

"Astăzi ne-am întâlnit pentru a contoriza o altă etapă a procesului de selectare a proiectelor pentru formarea Documentului Unic de Program și a Planului Operațional Regional pentru anii următori. A fost o perioadă destul de încărcată, în care ați avut suficient timp pentru a completa cererile de finanțare și a definitiva dosarele de proiecte, astfel încât acum să putem face deja unele concluzii, apropiindu-ne de finalul Concursului proiectelor cu finanțare din FNDR. Sper că deciziile pe care le veți adopta vor fi constructive și în beneficiul dezvoltării comunităților din Regiunea de Dezvoltare Sud", a specificat reprezentantul MDRC, Igor Malai.

În cele ce urmează, membrii CRD Sud au audiat raportul cu privire la implementarea Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Sud în perioada ianuarie-septembrie 2016, prezentat de directorul ADR Sud, Maria Culeșov.

Î

În cadrul aceleiași ședințe a forului local de dezvoltare regională a fost dat citirii Raportul de evaluare a cererilor complete de finanțare din FNDR, depuse la ADR Sud în cadrul Concursului de propuneri de proiecte în anul 2016. A fost enunțată propunerea de a nu elimina niciuna din cele 44 de cereri de finanțare înaintate la ADR Sud în cadrul celei de-a doua etape a Concursului de proiecte 2017-2020 și de a include integral lista acestora în POR Sud 2017-2020. În perspectivă, a declarat Maria Culeșov, pentru proiectele care nu vor intra în Documentul Unic de Program, dar se vor regăsi în POR, vor fi identificați potențiali finanțatori și acestea vor putea fi înaintate din nou pentru a obține noi posibilități de finanțare.

După discuții îndelungate, membrii CRD Sud au susținut, în cele din urmă, prin votul lor majoritar, includerea în POR Sud 2017-2020 a 44 de proiecte depuse în cadrul Concursului 2017-2020, a 12 Concepte de Proiecte Viabile (CPV) identificate în rezultatul procesului de planificare regională sectorială cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), precum și a 3 proiecte aflate în curs de implementare.

La etapa următoare, membrii CRD Sud au discutat lista proiectelor prioritare care vor fi înaintate spre evaluare Comisiei interministeriale. Existând mai multe opinii și propuneri în acest sens, până la urmă consilierii regionali au convenit ca în lista proiectelor prioritare să fie incluse acele cereri complete de finanțare care au acumulat, conform grilei de evaluare, de  la 15 puncte în sus. Ulterior lista respectivă urmează a fi definitivată și transmisă Comisiei interministeriale pentru inițierea următoarei etape de evaluare.

În partea a doua a ședinței, Vasile Sidor, specialist al secției Planificare strategică și programare din cadrul ADR Sud, a prezentat în fața membrilor CRD Sud situația curentă vizavi de progresul realizat în procesul de elaborare a Programelor regionale sectoriale în domeniul infrastructurii de suport pentru mediul de afaceri și, respectiv, în domeniul dezvoltării turismului. În același timp, a fost menționată necesitatea implicării mai active a membrilor grupurilor de lucru și a furnizării informației și a datelor actuale și relevante acestor domenii de către Consiliile raionale din Regiunea Sud.

La final, Petru Veveriță, Consultant Național Superior GIZ/MSPL, a făcut o scurtă prezentare a activităților planificate de GIZ în cadrul proiectului MSPL 2 în ceea ce privește sporirea capacităților CRD. Expertul a exprimat disponibilitatea instituției pe care o reprezintă de a consulta membrii CRD în procesul de elaborare a unei liste de propuneri referitor la eficientizarea activității CRD Sud.

Lista_proiectelor_propuse_pentru a_fi_incluse_in_POR_2017-2020.xlsx

Lista_CPV_pentru_CRD_Sud1.xlsx