Prima   -  Presa   -  Noutăți - Femeile din Căușeni au stabilite parteneriate puternice cu organizații internaționale și se implică activ în viața publică și politică

Femeile din Căușeni au stabilite parteneriate puternice cu organizații internaționale și se implică activ în viața publică și politică

   
13.10.2016   1054 Accesări  

Peste 30 de doamne cu funcții de conducere din raionul Căușeni au participat ieri la o întrunire dedicată rolului femeii în viața publică și politică. La eveniment a fost prezentă Asya Varbanova, consilier principal al Programului Națiunilor Unite pentru Femei (UN Women), informează MOLDPRES.

Reprezentanta ONU a menționat că în două domenii deosebit de importante - promovarea participării femeilor în politică și eliminarea violenței - UN Women în R. Moldova și Programul ONU "Femeile în politică" are parteneriate puternice în Căușeni. "Ne bucurăm că avem aici susținerea administrației care sprijină activ aceste inițiative. Ne-am dori să multiplicăm experiența noastră la Căușeni și în alte regiuni ale țării", a subliniat Asya Varbanova.

La rândul său, președintele raionului Căușeni, Ion Ciontoloi, a accentuat că este un lucru firesc să existe egalitate de gen în politică. "Din păcate, în prezent nu e tocmai așa, însă cred că lucrurile se vor schimba. Avem femei care merită să ia parte activă în procesele decizionale, numai că bărbații cedează cu greu fotoliile de primar, consilier sau oricare altă funcție de conducere", a specificat președintele raionului Căușeni.

Întrunirea de la Căușeni s-a desfășurat sub genericul „Generația leadership-ului - încă un pas, un alt nivel" și a fost moderată de Vera Ciuchitu, președintele unei asociații obștești din orașul Căușeni. Potrivit Verei Ciuchitu, femeile din Căușeni au o poziție clară și se implică în mai multe proiecte menite să accelereze rolul femeii în viața publică. Printre acestea sînt programe implementate cu susținerea partenerilor din Olanda, Guvernului Suediei, Fundației "Soros Moldova" etc.

Conform rezultatelor electorale obținute în cadrul alegerilor locale generale din vara anului 2015, doar 20,6% dintre primarii aleși sunt femei. Potrivit experților Asociației Promo-LEX, partidele din R. Moldova care promovează femeile în rândul candidaților le poziționează pe locuri cu mai puține șanse de a accede la o funcție decizională. Astfel, după validarea rezultatelor alegerilor din vara trecută, din 898 de primari doar 185 (20.6%) sunt femei, or, fiecare al cincilea primar din țară este femeie.