Prima   -  Presa   -  Noutăți - Strategia Națională de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020, adoptată prin lege de Parlament

Strategia Națională de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020, adoptată prin lege de Parlament

   
13.10.2016   1188 Accesări  

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat astăzi, 13 octombrie, cu vot majoritar legea privind aprobarea „Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020". Deputații au votat pentru asigurarea procesului de implementare a politicii de dezvoltare regională în Republica Moldova precum și asigurarea dezvoltării echilibrate a regiunilor de dezvoltare.

Documentul avizat favorabil de către aleșii poporului stabilește principiile și mecanismele de implementare a politicii de dezvoltare regională în Republica Moldova pentru perioada de programare de până în anul 2020 în strictă conformitate cu prevederile Acordului de asociere între Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană și comunitatea europeană a energiei atomice și statele membre ale acestora, pe de altă parte.

Necesitatea elaborării unui nou document reiese din asumarea unui șir de responsabilități în vederea realizării prevederilor Acordului de Asociere și necesitatea asigurării unor activități de planificare și programare strategică la baza cărora urmează a fi create condițiile necesare ajustării politicii de dezvoltare regională a Moldovei la prevederile politicii de coeziune a UE.

Strategia stabilește obiectivele politicii de dezvoltare regională, favorizează cooperarea cu alte politici publice sectoriale care au o focalizare teritorială explicită, fiind concepută ca o politică guvernamentală intersectorială, de coeziune și cooperare teritorială. Documentul direcționează eforturile actorilor naționali, regionali și locali la utilizarea potențialelor endogene ale tuturor mecanismelor teritoriale spre dezvoltarea regiunilor.

Obiectivele Strategiei sunt următoarele:

1. Acces asigurat la servicii și utilități publice calitative
2. Creștere economică sustenabilă asigurată în regiuni
3. Guvernanță îmbunătățită în domeniul dezvoltării regională
3. Referințele la reglementările corespondente ale legislației comunitare și nivelul compatibilității proiectului de act legislativ cu reglementările in cauză.

Elaborarea Strategiei a fost coordonată de către angajații Direcției Generale Dezvoltare Regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu implicarea altor experți. De asemenea, documentul a fost elaborat cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, precum și experții Școlii de Economii din Varșovia, Polonia angajați cu suportul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării al Poloniei.