Prima   -  Presa   -  Noutăți - Regiunea de Dezvoltare Sud va mai avea două Programe Regionale Sectoriale — în domeniul sporirii atractivității turistice și în domeniul infrastructurii de suport în afaceri

Regiunea de Dezvoltare Sud va mai avea două Programe Regionale Sectoriale — în domeniul sporirii atractivității turistice și în domeniul infrastructurii de suport în afaceri

   
08.12.2016   736 Accesări  

În prezent, la Agenția de Dezvoltare Regională Sud se lucrează intens asupra elaborării a două Programe Regionale Sectoriale pentru  Regiunea de Dezvoltare Sud - în domeniul sporirii atractivității turistice și în domeniul infrastructurii de suport în afaceri. Programe care urmează să stabilească și să traseze direcțiile de dezvoltare ale sectoarelor menționate prin planificarea și programarea detaliată a intervențiilor pentru un orizont de timp previzibil, racordate la țintele naționale de dezvoltare, la politicile UE, și care vor contribui semnificativ la dezvoltarea Regiunii Sud și, implicit, la dezvoltarea Republicii Moldova în general.

În această ordine de idei, pe parcursul anului 2016, de către specialiștii Secției Planificare strategică și programare au fost întreprinse mai multe activități menite să faciliteze și să asigure analiza per ansamblu a situației în domeniile de referință și identificarea unei viziune comune privind dezvoltarea turismului în regiune și a infrastructurii de afaceri.

Pentru a asigura un proces participativ și transparent în elaborarea Programelor Regionale Sectoriale, au fost create două grupuri de lucru regionale sectoriale pentru fiecare din domeniile vizate, în componența cărora au intrat reprezentanți ai APL de nivelul II din regiune, instituțiile centrale de resort - Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Economiei, ODIMM, Agenția Turismului, reprezentanții mediului academic și sectorului privat, coordonarea ulterioară a activității acestor grupuri fiind asigurată de specialiștii Secției Planificare strategică și programare din cadrul ADR Sud.

Grupurile de lucru regionale sectoriale GLRS) se întrunesc periodic pentru a evalua activitățile realizate și a stabili noi obiective. Membrii GLRS au asigurat completarea chestionarelor de evaluare a situației pe domeniile de referință, în teritoriul celor 8 raioane ale Regiunii de Dezvoltare Sud. Informația în cauză a permis, la următoarea etapă, evaluarea per ansamblu a situației turismului și economiei în regiune.

La 30 noiembrie curent, Grupul de Lucru Regional Sectorial în domeniul sporirii atractivității turistice s-a întrunit pentru a identifica o viziune comună de dezvoltare a turismului în RDS pentru următorii ani.

Potrivit Anei Donia, specialist în planificare strategică și programare la ADR Sud, responsabilă de domeniul turismului, după elaborarea proiectului Programului Regional Sectorial în domeniul atractivității turistice, documentul va fi dezbătut în cadrul audierilor publice, care se planifică a fi organizate la începutul anului 2017. Ulterior, PRS în domeniul turismului va fi aprobat de Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud și va deveni un document strategic de referință pentru APL de nivelele I și II din Regiunea Sud și alte instituții interesate. 

Vorbind de Programul Regional Sectorial în domeniul economiei, Vasile Sidor, specialist ADR Sud în planificare strategică și programare, a specificat că, începând cu luna mai curent și până în prezent, în vederea elaborării acestui document au fost desfășurate mai multe activități care au ținut de analiza cadrului de reglementare și a cadrului instituțional, prezentarea planului de acțiuni în vederea  elaborării PRS în domeniul sporirii atractivității  turistice a Regiuni de Dezvoltare (RDS) Sud, descrierea și evaluarea  potențialului economic al RDS.  Infrastructura de suport în afaceri existentă și necesitatea de dezvoltare, stabilirea unei abordări unice în dezvoltarea infrastructurii de suport în afaceri.

La moment, potrivit lui Vasile Sidor, se lucrează la analiza sectoarelor economice și la descrierea structurilor de sprijin în afaceri existente în RDS. Următoarea ședință a GLRS în domeniul infrastructurii de suport în afaceri, potrivit responsabilului, este preconizată pentru luna ianuarie a anului viitor.

Acestea fiind spuse, urmează, așadar, ca până la mijlocul anului 2017 Regiunea de Dezvoltare Sud să beneficieze de două Programe Regionale Sectoriale, în baza cărora administrațiile publice locale vor identifica noi concepte de proiecte viabile, grație cărora Regiunea de Dezvoltare să devină mai dezvoltată din punct de vedere economic și mai atractivă din perspectiva turismului.