Prima   -  Presa   -  Noutăți - Maria Culeșov, directorul ADR Sud, despre gestionarea deșeurilor: “Se depun eforturi în Regiunea Sud, însă schimbarea trebuie să înceapă cu fiecare din noi”

Maria Culeșov, directorul ADR Sud, despre gestionarea deșeurilor: “Se depun eforturi în Regiunea Sud, însă schimbarea trebuie să înceapă cu fiecare din noi”

   
15.12.2016   1227 Accesări  

Mai multe localități din Regiunea de Dezvoltare Sud, inclusiv orașul Cimișlia, se confruntă, în momentul de față, cu problema  deșeurilor. De altfel, ca și multe alte sate și orașe din Republica Moldova. Cum colectăm, transportăm și depozităm deșeurile? Este posibilă oare reciclarea lor? Ce ar trebui să întreprindă autoritățile ca să pună la punct, în teritoriu, un management eficient de gestionare a deșeurilor solide și, respectiv, să scape de problema gunoaielor. La aceste și alte întrebări au încercat să ofere răspunsuri , în cadrul emisiunii "Focus Regional", difuzate la postul local de televiziune "Media-TV", directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov, primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, reprezentanta Inspecției Ecologice Cimișlia, Aurica Gherganov și alți invitați.

În cadrul dezbaterilor televizate, moderate de Andrei Bargan, director "Media-TV" Cimișlia,  Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a menționat că schimbarea trebuie să înceapă, mai întâi de toate, de la fiecare cetățean în parte. Evident, doar atunci când atitudinea responsabilă a oamenilor va fi conjugată cu eforturile susținute ale autorităților locale, ale Agenției de Dezvoltare Regională Sud, gospodăriei comunale și altor instituții, numai după aceea vom putea avea un proces eficient de gestionare integrată a deșeurilor.   În această ordine de idei, doamna Culeșov a specificat: "Ca și orișice persoană, produc și eu deșeuri menajere și de altă natură. Dar mă strădui, pe cât e posibil, împreună cu familia, să colectez separat deșeurile. Plasticul îl depozităm aparte și, când se acumulează un volum mai mare, îl ducem la tomberonul unde se depozitează în mod special acest tip de deșeuri. Uleiul, grăsimile le colectez într-o butelie. Frunzele din grădină le depozitez într-o groapă, unde ele putrezesc și se transformă în compost, pe care ulterior îl folosesc ca îngrășământ organic pentru florile de cameră și pentru grădina de legume. Iar cojile de cartofi, morcov le folosesc drept hrană pentru păsări și animale."

Activități întreprinse de ADR Sud pentru o regiune mai curată 

Fiind întrebată cum contribuie Agenția de Dezvoltare Regională Sud la soluționarea problemei deșeurilor, Maria Culeșov a menționat că, încă din anul 2010, Agenția și-a propus drept obiectiv să contribuie la aceea ca în Regiunea de Dezvoltare Sud, inclusiv în orașul și raionul Cimișlia, să existe un management eficient al deșeurilor solide. Atunci, în 2010, anume Regiunea Sud a fost selectată pentru elaborarea Strategiei de gestionare integrată a deșeurilor solide. În decembrie 2011 această strategie a fost elaborată pentru toată regiunea, ultima fiind împărțită în trei subregiuni, dintre care o subregiune este Cimișlia-Leova-Basarabeasca. Acuma în subregiunea dată intră și raionul Comrat.

Conform strategiei sus-menționate,  de către finanțatori a fost pusă condiția ca, pentru fiecare subregiune în parte, să fie elaborate studiile de fezabilitate, în baza cărora să fie ulterior implementată strategia propriu-zisă. Aceste studii presupuneau prezentarea unui tablou integru privind managementul deșeurilor în toate cele trei subregiuni, astfel încât să poată fi elaborate cele mai optime soluții de intervenție pe domeniul respectiv, pentru fiecare zonă în parte.

Astfel, pentru subregiunea Cahul-Taraclia-Cantemir a fost elaborat studiul de fezabilitate cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, al cărui beneficiar este Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și, desigur, ADR Sud. Pentru celelalte subregiuni, Căușeni-Ștefan Vodă și Cimișlia-Leova-Basarabeasca, studiile de fezabilitate se elaborează de către Agenția de Dezvoltare Cehă, cu suportul Guvernului Cehiei. Cât privește subregiunea Cahul-Taraclia-Cantemir, aici lucrurile au evoluat și sunt  deja la etapa când, după ce în toate cele trei raioane au fost organizate dezbateri publice, se așteaptă avizul ecologic al Ministerului Mediului.

Directorul ADR Sud a mai declarat că se preconizează ca studiile de fezabilitate pentru celelalte două subregiuni să fie finalizate în luna decembrie a anului curent. De asemenea, Maria Culeșov a adus la cunoștința celor prezenți și a telespectatorilor că Ministerul Mediului poartă de mai mult timp discuții cu Banca Europeană de Investiții și a primit deja acceptul instituției în cauză pentru a accesa un credit. Totodată, banca respectivă caută să identifice și alte surse financiare, cum ar fi granturi suplimentare pentru implementarea Strategiei de management integrat al deșeurilor.

"Estimativ, pentru implementarea strategiei în cauză avem nevoie de 45-48 de milioane de euro, dintre care pentru construcția unui poligon regional, cum ar fi, bunăoară, cel de la Cahul este nevoie de 2,4 milioane de euro sau 50 de milioane de lei. Totodată, este necesar să fie construite și stațiile de transfer, funcția cărora este să diminueze distanța până la poligonul regional. Știu că pentru toată Regiunea Sud au fost deja aprobate locațiile destinate construcției așa-numitelor poligoane regionale. Ne rămâne doar să fim în așteptarea finanțărilor, fiindcă niciun fond structural din Republica Moldova nu poate să acopere cheltuielile necesare pentru implementarea integrală a Strategiei de gestionare integrată a deșeurilor solide în Regiunea de Dezvoltare Sud", a punctat șefa Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

Un proiect amplu de eficientizare a managementului deșeurilor menajere solide, implementat de ADR Sud în 2011, în cele opt raioane ale Regiunii de Dezvoltare Sud 

Maria Culeșov a mai adăugat că, în anul 2011, Agenția de Dezvoltare Regională Sud a implementat, în toate cele opt raioane membre ale Regiunii de Dezvoltare Sud, un proiect amplu, obiectivul general al căruia a fost îmbunătățirea calității mediului ambiant și a sănătății populației din centrele raionale ale Regiunii de Dezvoltare Sud, prin eficientizarea managementului deșeurilor menajere solide. În cadrul acestui proiect au fost obținute avize pentru amplasarea și construirea platformelor pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere solide în cele opt orașe din RDS (Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Căușeni, Leova, Taraclia și Ștefan Vodă), au fost relocate containerele vechi din zonele de blocuri spre zonele din sectorul privat.

De asemenea, s-au achiziționat și amplasat, în parteneriat cu primăriile și întreprinderile municipale, utilaje și echipamente, cum ar fi mașini speciale de transportare a gunoiului, trei buldozere excavatoare, la solicitare, pentru orașele Căușeni, Ștefan Vodă și Cantemir. Tot atunci au fost construite platformele de depozitare a gunoiului pentru zonele urbane, s-au procurat tomberoane de plastic și de metal, au fost instalate plase speciale pentru colectarea pet-urilor din plastic, pentru fiecare oraș au fost repartizate prese de balotat plasticul, echipament electronic, calculatoare etc.

Astăzi, deja nu mai ține de competența Agenției de Dezvoltare Regională Sud să elaboreze și să implementeze de sine stătător proiecte care ar veni să îmbunătățească și mai mult viața cetățenilor, acest lucru fiind pus pe seama APL de nivelele I și II. Autoritățile publice locale pot aplica pentru finanțare cu proiecte, inclusiv în domeniul managementului deșeurilor, la Fondul Național de Dezvoltare Regională. Și unele chiar au făcut acest lucru în cadrul actualului Concurs de propuneri de proiecte 2017-2020, anunțat în martie 2016 de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a specificat directorul ADR Sud.

Regionalizarea serviciului de evacuare a deșeurilor - o abordare nouă și o cale de soluționare a problemelor  existente

De notat că, în timpul de față, Cimișlia este unicul raion din Regiunea Sud care aplică și urmează cu exactitate prevederile Strategiei de gestionare integrată a deșeurilor solide în Regiunea de Dezvoltare Sud. Evident, rezultatele sunt încă destul de modeste și nu întocmai cele așteptate, fiindcă nu există încă acele stații de transfer specializate și poligonul regional de depozitare a deșeurilor. Dar cel puțin au fost întreprinse deja unele activități de colectare selectivă a deșeurilor, a fost formată Întreprinderea municipală de colectare a deșeurilor "Servcom" pe lângă Consiliul Raional Cimișlia, Întreprinderea municipală "Tulumba Servicii" în satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia, există și se caută soluții pentru revitalizarea activității Întreprinderii municipale "Servicii Publice" din orașul Cimișlia, se lucrează în vederea unei conlucrări eficiente în acest sens cu primarii localităților raionului, ca ulterior să fie bine pus la punct un sistem integrat de management eficient al deșeurilor solide, a spus Maria Culeșov.

Cu toate acestea, gestionarea deșeurilor în orașul Cimișlia a ajuns într-o situație critică. Așa-numitul poligon de deșeuri, care este mai degrabă un teren infestat, supraîncărcat cu deșeuri solide menajere și de altă natură, se află într-o stare deplorabilă. Deșeurile sunt depozitate pe întreg perimetrul gunoiștii, în afara ei, este blocat drumul de acces.

"Vreau să menționez că, de foarte multe ori, sunt întrebată de ce orașul Cimișlia nu este implicat în acest proiect. Nu cunosc care sunt cauzele, dar sunt convinsă că pentru administrația orașului Cimișlia ar fi fost mult mai simplu să regionalizeze serviciul de evacuare a deșeurilor, ceea ce se face în prezent în celelalte raioane. Fiindcă în oraș exista deja o întreprinderea municipală, cu o bază materială mai solidă, cu o experiență în domeniul respectiv, ar fi fost, în opinia mea, mult mai rațional dacă se recurgea la regionalizarea serviciului de evacuare a deșeurilor în baza întreprinderii existente deja în teritoriu. Fiindcă vedem că Întreprinderea municipală proaspăt formată "Servcom", din subordinea Consiliului Raional Cimișlia, trece în prezent printr-o perioadă critică, confruntându-se cu un șir probleme. Or, să începi și să dezvolți de la zero o activitate este mult mai greu decât să dezvolți sau să reformezi ceea ce există deja și are în spate o oarecare experiență", a punctat directorul ADR Sud în cadrul emisiunii de dezbateri TV, "Focus Regional".