Prima   -  Presa   -  Noutăți - Asistență în domeniul dezvoltării durabile, bazată pe valorificarea resurselor naturale în destinațiile turistice, pentru administrațiile publice locale și agenții economici din Regiunea Sud

Asistență în domeniul dezvoltării durabile, bazată pe valorificarea resurselor naturale în destinațiile turistice, pentru administrațiile publice locale și agenții economici din Regiunea Sud

   
20.02.2017   619 Accesări  

Atelierul regional "Inițiative strategice ale Programului de Granturi Mici al GEF și dezvoltarea durabilă", desfășurat recent în centrul de reședință al Regiunii de Dezvoltare Sud, a întrunit numeroși reprezentanți ai autorităților publice locale, care susțin dezvoltarea turismului în destinațiile eco-turistice sau dezvoltarea durabilă a localității, reprezentanți ai ONG-urilor, care promovează proiecte de turism în regiune precum și agenți din destinațiile turistice rurale, care sunt motivați să dezvolte sau să consolideze afacerile agroturistice, au interes în creștere profesională și sunt deschiși petru cooperare cu alți antreprenori.

Evenimentul a fost organizat de Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova în cadrul proiectului "Creșterea capacităților locale pentru dezvoltarea durabilă bazată pe valorificarea resurselor naturale în destinațiile turistice majore din Moldova", realizat cu suportul Programului de Granturi Mici al GEF, implementat de PNUD Moldova.

În cadrul atelierului, organizatorii acestuia, Viorel Miron și Ecaterina Melnicenco, au prezentat informații relevante despre ideea de ecoturism, precum și obiectivele Fondului Global de Mediu (GEF) și ale Programului de Granturi Mici (SGP). Organizatorii evenimentului s-au referit, de asemenea, la inițiativele strategice ale SGP, la principiile dezvoltării durabile, precum și la problemele globale și obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Totodată, s-a discutat și despre rolul Programului de Granturi Mici în promovarea dezvoltării durabile și interacțiunea dintre componentele mediului înconjurător.

Actorii din regiune au fost informați, de asemenea, și despre instrumentele necesare pentru realizarea planului de dezvoltare durabilă a organizației, fiindu-le oferite exemple de proiecte în domeniul ecoturismului, în corespundere cu inițiativele strategice ale SGP.

Un aspect aparte al atelierului regional s-a axat pe atragerea de fonduri pentru agroecologie inovativă inteligentă adaptabilă la schimbările climatice.

Președintele Asociației de Dezvoltare a Turismului, Viorel Miron, a subliniat importanța faptului că în Documentul Unic de Program, dar și în Programul Operațional Regional Sud se regăsesc un șir de proiecte ce țin de domeniul turismului, fapt ce evidențiază interesul sporit al statului pentru dezvoltarea domeniului respectiv, dar și conștientizarea reprezentanților APL din regiune cu privire la necesitatea valorificării potențialului turistic.

Programul de Granturi Mici (SGP) al Fondului Global de Mediu (GEF) are drept scop soluţionarea problemelor globale de mediu prin sprijinirea proiectelor comunităţilor locale, realizate prin intermediul organizaţiilor neguvernamentale și comunitare. GEF reprezintă un mecanism financiar independent prin care se oferă granturi ţărilor în curs de dezvoltare şi celor eligibile pentru proiecte cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător. GEF a fost creat în anul 1992 ca un program-pilot pentru abordarea problemelor de mediu. Lansat în anul 1992, SGP ajută la abordarea problemelor globale de mediu prin sprijinirea iniţiativelor locale, realizate la nivel local de organizaţiile neguvernamentale şi comunitare.