Prima   -  Presa   -  Noutăți - Comisia Europeană, interesată de dezvoltarea sectorului de aprovizionare cu apă și canalizare în Regiunea Sud a Republicii Moldova

Comisia Europeană, interesată de dezvoltarea sectorului de aprovizionare cu apă și canalizare în Regiunea Sud a Republicii Moldova

   
15.03.2017   831 Accesări  

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov, și angajații instituției, Oxana Cazacu și Andrei Tomescu, responsabili de cooperare, atragerea investițiilor și implementarea proiectelor, au participat recent la o întâlnire cu reprezentanții Comisiei Europene, Mathieu Bousquet și Xavier Camus, în cadrul căreia au purtat discuții referitoare la viitoarele proiecte care ar putea fi implementate în raionul Cahul și în Regiunea de Dezvoltare Sud, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Întrevederea a avut loc în incinta Primăriei orașului Cahul, cu participarea persoanelor-cheie din administrația publică locală, primarul Nicolae Dandiș și președintele raionului, Ion Groza. În cadrul acesteia au fost trecute în revistă proiectele implementate în Regiunea de Dezvoltare Sud, accentul fiind pus în principal pe proiectele în fază de lansare, cu grad sporit de impact pentru municipiul și raionul Cahul, și pentru regiune, și cu sume înalte ale costurilor.

Maria Culeșov le-a vorbit oficialilor europeni despre principiile de activitate ale Agenției de Dezvoltare Regională Sud, despre strategiile și programele regionale sectoriale de dezvoltare, referindu-se la proiectele investiționale implementate în regiune - la cele aflate în curs de implementare, dar și la proiectele incluse în Planul Operațional Regional pentru perioada 2017-2020, pentru care se caută în prezent finanțare.

De asemenea, șefa ADR Sud și primarul municipiului Cahul au menționat aportul considerabil al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și contribuția Băncii germane pentru Dezvoltare KfW în dezvoltarea sectorului de aprovizionare cu apă și canalizare a raionului Cahul și al urbei, dar și în procesul de modernizare a serviciilor publice locale în Republica Moldova, în general.

În context, a fost invocat faptul că bugetele proiectelor care se află în prezent, pe lista de așteptare sunt mult mai mari decât posibilitățile Fondului Național de Dezvoltare Regională și ale administrațiilor publice locale, de aceea suportul Uniunii Europene care ar veni în susținerea acestor proiecte de dezvoltare ar fi unul binevenit și semnificativ.

Primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, a subliniat importanța aportului pe care UE l-ar putea aduce în dezvoltarea locală, regională și economică a R.Moldova, menționând că, la moment, 30 % din populația municipiului Cahul nu are acces la servicii de canalizare moderne, iar în zonele rurale ale raionului și, per ansamblu, pe regiune, situația este una și mai dificilă la capitolul alimentare cu apă și canalizare.

În această ordine de idei, șefa ADR Sud a adus la cunoștința reprezentanților Comisiei Europene activitățile întreprinse de-a lungul ultimilor ani până în prezent, în domeniul respectiv, și proiectele implementate în sectorul AAC cu suportul GIZ. Doamna Culeșov le-a vorbit oficialilor europeni despre programele regionale sectoriale elaborate, de asemenea, inclusiv cu suportul GIZ, referindu-se în mod  special la necesitățile de finanțare a proiectelor din domeniul AAC și managementul integrat al deșeurilor.

Fiind la prima lor vizită de documentare în Regiunea de Dezvoltare Sud, reprezentanții organului executiv al Uniunii Europene s-au arătat interesați în mod special de necesităților raionului Cahul în ceea ce privește alimentarea cu apă și canalizare, precum și managementul integrat al deșeurilor. Ei și-au anunțat disponibilitatea de a susține eforturile autorităților publice centrale și locale în soluționarea problemelor din domeniile respective.

În același timp, reprezentanții UE au subliniat în mod tranșant importanța mediatizării pe larg a activităților care vor fi desfășurate în sud din bani europeni și necesitatea sensibilizării populației Republicii Moldova privind accesul la servicii publice de calitate.