Prima   -  Presa   -  Noutăți - Cehii și-au exprimat disponibilitatea de a sprijini dezvoltarea regională echilibrată a țării noastre și a contribui la reducerea disparităților economice și sociale

Cehii și-au exprimat disponibilitatea de a sprijini dezvoltarea regională echilibrată a țării noastre și a contribui la reducerea disparităților economice și sociale

   
29.03.2017   522 Accesări  

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca s-a întîlnit, la Chișinău, în după amiaza zilei de marți, 28 martie curent, cu Excelența Sa, Zdenek Krejci, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în țara noastră, pentru a discuta despre Programul de cooperare dintre Republica Cehă cu Republica Moldova 2018 - 2023.

În cadrul dialogului partea cehă și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini dezvoltarea regională echilibrată în țara noastră și a contribui la reducerea disparităților economice și sociale.  

Astfel, Excelența Sa a vorbit despre suma de circa 200 000 euro ce va fi oferită de Republica Cehă pentru implementarea Eurocodurilor în Republica Moldova și facilitării accesului la standarde, precum și a precizat că în prezent sunt purtate negocieri cu specialiștii ministerului pentru a iniția un alt proiect ce ține de politica de dezvoltare teritorială și planificarea strategică.

„Documentul Programul de cooperare dintre Republica Cehă cu Republica Moldova 2018 - 2023 va servi ca bază legală la implementarea proiectelor finanțate de Guvernul Ceh în Republica Moldova în viitorii cinci ani. Ne dorim să sporim relațiile de cooperare cu Republica Moldova și să contribuim la dezvoltarea economică și socială a statului", a menționat E.S. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe, Zdeněk KREJČÍ.

 La rîndul său, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca a mulțumit Excelenței Sale pentru suportul acordat de Guvernul Republicii Cehe.

"În cadrul proiectului privind implementarea Eurocodurilor vor fi create anexelor naționale pentru 4 Eurocoduri, ceea ce va simplifica și facilita atragerea investitorilor străini pe piața Republicii Moldova, precum și va asigura creșterea mobilității proiectanților şi constructorilor prin eliminarea barierelor tehnice şi comerciale din industria construcțiilor", a precizat ministrul Vasile Bîtca.  De asemenea, oficialul a menționat că în prezent negocierile sunt purtate pentru inițierea unui proiect ce ar spori capacitățile de planificare și administrare sustenabilă ale orașelor și localităților prin elaborarea unui proiect de lege privind politica de dezvoltare teritorială și prezentarea unor planuri model de dezvoltare a raioanelor și a municipalităților.