Prima   -  Presa   -  Noutăți - Vezi aici mai multe detalii privind concursul de granturi pentru ţările Parteneriatului Estic cu iniţiativa „Primarii pentru creşterea economică - proiecte pilot"

Vezi aici mai multe detalii privind concursul de granturi pentru ţările Parteneriatului Estic cu iniţiativa „Primarii pentru creşterea economică - proiecte pilot"

   
25.04.2017   522 Accesări  

Uniunea Europeană lansează concursul de granturi pentru ţările Parteneriatului Estic cu iniţiativa „Primarii pentru creşterea economică - proiecte pilot".

Obiectiv general al apelului de proiecte:

- Îmbunătățirea prosperității locale în regiunea Parteneriatului Estic prin încurajarea autorităților locale în ceea ce privește punerea în aplicare a planurilor de dezvoltare economică locală, în strânsă cooperare cu mediul de afaceri și comunitățile societății civile și în conformitate cu principiile bunei guvernări și a bunei gestiuni financiare.

Obiective specifice:

Finanțarea proiectelor pilot incluse în planurile de dezvoltare economică a orașelor îndreptate spre:

-Investiții în aspectele competitive locale în ceea ce privește stimularea dezvoltării afacerilor (de ex. încurajarea formării unor întreprinderi noi și inovative; sprijinirea dezvoltării unor clustere specifice de afaceri; sprijinirea afacerilor informale și noi pe piață menite să contribuie la valoarea adăugată locală etc);

- Investiții în infrastructura hard și soft menite să îmbunătățească mediul de afaceri (dezvoltarea educațională și a forței de muncă, sisteme de suport instituțional ce includ mediul de afaceri local, consilii, camere de comerț, asociații de afaceri);

- Atragerea de investiții externe și creșterea accesului local la finanțare.  

Alocare financiară:

Lotul 1 (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia and Moldova)

  • EUR 5.000.000.

Mărimea granturilor:

-          Valoare minimă: 300.000 euro;

-          Valoare maximă: 600.000 euro.

Cofinanțare:

-          Maxim: 50% din totalul costurilor eligibile;

-          Minim: 10% din totalul costurilor eligibile.

Solicitanți eligibili:

Leaderul de parteriat: autorități publice locale din aria de implementare a proiectului

Co-aplicanți:

- Autorități publice locale, asociații ale autorităților publice locale, agenții de dezvoltare locale sau regionale, ONG-uri, asociații de afaceri, asociații pentru sprijinirea afacerilor, instituții de învățământ, întreprinderi mici și mijlocii, companii municipale locale, asociații de proprietari stabiliți în țara în care urmează a fi implementat proiectul.

Durata de implementare a proiectelor:

Durata minimă: 18 luni

Durata maximă: 48 luni

Deadline:

31 mai 2017

Tipuri de activități eligibile:

  • Crearea unei one-stop-shop municipal (servicii furnizate din aceeași locație) pentru înregistrarea de afaceri, oferirea informații privind sursele de finanțare disponibile și furnizarea de consultanță de afaceri start-up-uri (de ex. piețe și conturi).
  • Crearea unui centru de management care furnizează servicii, cum ar fi sprijinirea întreprinderilor repatriaților, furnizarea de asistență juridică; un serviciu de consultanță și asistență în managementul afacerilor; un departament de gestionare contabilă sau încurajarea unei companii private locale de consultanță în afaceri sau a unui ONG de sprijinire a afacerilor în vederea furnizării acestor servicii.
  • Promovarea investițiilor, inclusiv prin încurajarea băncilor private să înființeze puncte de lucru în municipii sau să își diversifice oferta.
  • Promovarea inovației și a diversificării, nu numai în ceea ce privește tehnologia inovației, ci și industriile inovatoare, cum ar fi industriile culturale și creative (de ex. publicitate și marketing, arhitectura, artizanat, design: produs, design grafic și modă, film, televiziune, video, radio și fotografie, software si servicii informatice, publicare, muzee, galerii și biblioteci, muzica, și arte vizuale), turism și economie socială (de ex. cooperative, societăți mutuale, asociații non-profit, fundații și întreprinderi sociale).
  • Dezvoltarea legăturilor de afaceri mai bune, inclusiv prin încurajarea creării de „clustere" ale companiilor care cooperează în vederea lansării de produse noi, mai bune și mai ieftine, sau initierea umor forumuri menite să ia în considerare modul în care companiile locale pot îmbunătăți legăturile dintre ele.
  • Atragerea de noi afaceri start-up, afaceri cu investiții active și sprijinirea comercializării de produse și servicii locale; promovarea activa a municipalității ca o destinație potrivită pentru investiții; oferirea de terenuri gratuite sau ieftine pentru investitori cu dreptul de a crea infrastructură pentru afaceri, instrumente financiare sau prin sprijinirea/ finanțarea programelor de formare a forței de muncă locale; dezvoltarea serviciilor post-asistență în afaceri în vederea asigurării prezenței investitorilor și a investițiilor ulterioare ale acestora în instalațiile lor; comercializarea produselor și serviciilor locale.
  • Crearea infrastructurii locale pentru creșterea economică prin sprijinirea pregătirii spațiilor/ terenurilor pentru activități economice/ dezvoltare imobiliară; oferirea unei baze de date privind proprietate publică; sprijinirea dezvoltării de noi parcuri de afaceri și spații pentru a satisface nevoile de afaceri; sprijinirea incubatoarelor de afaceri prin furnizarea și gestionarea spațiilor de lucru pentru mediul de afaceri; sprijinirea dezvoltării infrastructurii pentru întreprinderi, drumuri și transport public, gaz, electricitate și telecomunicații; sprijinirea dezvoltării infrastructurii pentru turism.
  • Investiții în infrastructura soft - furnizarea de servicii de ocupare a forței de muncă; promovarea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor și a capacității de inserție profesională prin formarea competențelor IT în școli și colegii sau prin crearea unor facilități de instruire pentru formarea profesională în școli goale sau clădiri vechi, etc.