Prima   -  Presa   -  Noutăți - Acces la piața UE: Struguri din Moldova, produși de Cooperativa de întreprinzător „Strugurele Auriu” din raionul Ștefan Vodă, prezenți pe piața de desfacere a Poloniei

Acces la piața UE: Struguri din Moldova, produși de Cooperativa de întreprinzător „Strugurele Auriu” din raionul Ștefan Vodă, prezenți pe piața de desfacere a Poloniei

   
17.01.2018   496 Accesări  

Circa 200 de tone de struguri soiul Moldova, ambalați conform cerințelor internaționale, au început să fie livrați de către Cooperativa „Strugurele Auriu" din satul Popeasca, raionul Ștefan Vodă, pe piața de desfacere din Polonia. Aceasta se datorează participării producătorului autohton la evenimentul B2B (business to business) din Bronisze, Polonia, organizat cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), Fundația HEKS Moldova și MIEPO.

Prețul pentru un kg de struguri exportați în cadrul contractului semnat cu compania din Polonia ajunge până la un euro. Este un preț bun, spune producătorul, dar și o dovadă a faptului că putem produce struguri competitivi.

Pe lângă contractul cu Polonia, Cooperativa „Strugurele Auriu” din sudul Republicii Moldova mai exportă struguri în Țările Baltice, în România.

Actualmente, Alexandru Arsenii, directorul Cooperativei „Strugurele Auriu", se arată mulțumit pentru faptul că a avut posibilitatea de a participa la evenimentul B2B (business to business) din Bronisze, Polonia și a obținut grație acestuia oportunitatea de a exporta producția de struguri în afara țării.

„Împreună cu alți colegi, producători de struguri am reușit să încheiem atunci un contract de livrare a strugurilor de soiul "Moldova" unei companii din Polonia. Contractul a fost încheiat pentru un an de zile, după care, dacă părțile nu vor avea careva pretenții, acesta va fi prelungit. Este o oportunitate să demonstrăm că știm a produce struguri de calitate, care sunt apreciați până și dincolo de hotarele țării noastre."

Până la moment, Alexandru Arsenii spune că a reușit să exporte circa 80 de tone de struguri, ambalați după cerințele clientului, conform cerințelor internaționale. Prețul pentru un kg de struguri exportați în cadrul contractului semnat cu compania din Polonia ajunge până la un euro. Este un preț bun, afirmă producătorul, dar și o dovadă a faptului că putem produce struguri competitivi.

Pe lângă contractul cu Polonia, Cooperativa „Strugurele Auriu” mai exportă struguri și în Țările Baltice, România.

În ultimii doi ani exportul de struguri în Polonia a crescut. Potrivit datelor statistice, în 2016 Republica Moldova a exportat cca 98 de tone de struguri în Polonia, iar în 10 luni ale anului 2017, exportul de struguri în Polonia a fost de 595 de tone de struguri, prețul mediu de export fiind 0,87 USD per kilogram.

Sursa: agrobiznes.md