Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Cimișlia s-a desfășurat cea de-a cincea ediție a Expoziției-târg “Parada Florilor”

La Cimișlia s-a desfășurat cea de-a cincea ediție a Expoziției-târg “Parada Florilor”

   
23.04.2018   1863 Accesări  

Zeci de producători horticoli din diferite raioane ale Republicii Moldova au participat duminică, 22 aprilie, la cea de-a V-a ediţie a Expoziţiei-târg „Parada Florilor", desfăşurată în oraşul Cimişlia. Evenimentul, organizat de Consiliul raional Cimişlia, a devenit tradiţional nu doar în sudul ţării, ci şi la nivel naţional. Acesta a întrunit în anul curent peste trei mii de vizitatori.

În calitate de partener al evenimentului, Agenția de Dezvoltare Regională Sud a participat activ la manifestare și a promovat, în cadrul acesteia, potențialul cultural, economic și turistic al Regiunii de Dezvoltare Sud. De asemenea, reprezentanții ADR Sud au împărțit în această zi persoanelor interesate pliante, broșuri și alte materiale promoționale care reflectă activitatea curentă a Agenției și proiectele investiționale implementate în sud, în decursul ultimilor ani.

Totodată, alături de partenerii din Provincia di Novara, Italia, împreună cu care organizează, la Cimișlia, cursuri de formare profesională pentru brutari și patiseri, angajații Agenției de Dezvoltare Regională Sud au desfășurat în cadrul Expoziției-târg "Paradea Florilor"  o prezentare cu vânzare a produselor de panificație coapte după rețeta tradițională italiană de către meșteri brutari cu renume din Italia, cum ar fi pizza, focaccia. Preconizând ca, ulterior, banii obținuți din vânzări să fie donați Centrului social "Concordia" din orașul Cimișlia.

Agenda „Paradei Florilor" a inclus, în acest an, expoziţii cu vânzare de flori, arbori şi arbuşti decorativi, material semincer, produse gastronomice florale, expoziţii de artizanat şi mărfuri ale meşterilor populari, utilaje şi echipament pentru munca în grădina cu flori, master-class-uri pentru îngrijirea florilor, concursuri tematice etc.

De asemenea, Colegiul Naţional de Arte Plastice "Alexandru Plămădeală" din municipiul Chișinău a fost prezent la eveniment cu un atelier artistic în aer liber.

Evenimentul „Parada Florilor" a devenit deja o carte de vizită a raionului Cimişlia și este dedicat promovării sectorului horticol. "Ne dorim să avem cât mai mulţi pasionaţi de creşterea florilor, arborilor şi arbuştilor decorativi, de prelucrarea materialului semincer, toate acestea contribuind la dezvoltarea floriculturii nu doar în Regiunea de Sud, dar şi în toată ţara. Multe localităţi din lume au devenit renumite anume pentru faptul că sunt gazde ale expoziţiilor de flori. Sperăm ca acesta să fie şi cazul raionului Cimişlia", a declarat Iovu Bivol, preşedintele raionului Cimişlia.

Potrivit şefului administraţiei raionale, din 2014, când a avut loc prima ediţie a „Paradei Florilor", şi până în prezent, expoziţia a înregistrat succese relevante. Astfel, dacă, la început, la acest eveniment participau în jur de 20 de horticultori, în acest an 40 de firme specializate şi-au dat concursul. Totodată, la expoziţia de la Cimişlia au venit şi întreprinderi silvice cu oferte din ultimele realizări ale pepinierelor de arbori şi arbuşti decorativi.

Cei prezenți la festivitate au avut parte și de program artistic de excepție, susţinut de artişti autohtoni. În cadrul ediției a V-a din acest an a „Paradei Florilor" au evoluat, de asemenea, Orchestra de muzică populară "Spicușor" a Universităţii de Stat din Moldova, Orchestra de estradă „Bravissimo" de la Școala de Muzică Ungheni, trupa "Akord" ş.a.